Nieuws, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, Dichter, Peter Holvoet-Hanssen, Arkprijs van het Vrije Woord, De Reis naar Inframundo, Paul Snoekprijs, Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie, Mon Detrez, Lukas De Vos -

62ste Arkprijs ‘Vrije Woord’ voor dichter Peter Holvoet-Hanssen

ANTWERPEN - De 62ste Arkprijs van het Vrije Woord is toegekend aan dichter Peter Holvoet-Hanssen voor 'De Reis naar Inframundo'. Zijn overdroten inzet om het vrije woord naar alle lagen van de bevolking te brengen en de wijze waarop hij de poëzie toegankelijk maakt voor iedereen, werden door de jury geloofd.

vrijdag 8 juni 2012 19:00
Spread the love

Peter Holvoet-Hanssen publiceerde totnogtoe vijf dichtbundels, en de verzamelbundel De Reis naar Inframundo (2011). Inmiddels zijn zijn stads- en zeegedichten gebundeld in Antwerpen/Oostende. Hij koppelde daar een maatschappelijk project aan om alle havenbewoners dichter bij elkaar te brengen.

Als stadsdichter van de metropool heeft hij zijn stempel gedrukt op de toegankelijkheid van de culturele evenementen in zijn stad. Hij eiste, en kreeg daarbij de volledige vrijheid van handelen.

Voor zijn werk kreeg hij al de Paul Snoekprijs en de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie. Hij werkt vanuit zijn ‘Kapersnest’ in Berchem, waar hij met zijn echtgenote Noëlla Elpers (jeugdschrijfster) en zijn dochter Anna op vrolijke, licht anarchistische, tegendraadse, maar altijd gedreven wijze de taalconventies en mistoestanden te lijf gaat.

Peter Holvoet-Hanssen is ook actief in het tweedekansonderwijs; hij schrijft in Het Oostends Visserblad, en hij mengt zich ongeremd in de controverse over het behoud van het Brugse Lappersfortbos.

De Arkprijs bekroont personen die zich verdienstelijk maken voor de maatschappelijke en culturele emancipatie, met de klemtoon op de Nederlandstalige cultuur.

De prijs werd donderdag 7 juni uitgereikt in de Antwerpse galerie De Zwarte Panter. Mon Detrez, voorzitter van het Arkcomité, heette iedereen welkom. Lukas De Vos (VRT-radio) bracht een eerbetoon aan de laureaat. (Zijn toespraak is hieronder te vinden via de slideshow naar meer foto’s).

Opvallend: voor deze plechtige gelegenheid had het stadsbestuur van Antwerpen zijn kat gestuurd.

Bekijk meer foto’s: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157630017903715/show/

take down
the paywall
steun ons nu!