Foto: seiu.org
Nieuws, Wereld, Economie, Samenleving, Internationaal Vakverbond (IVV), ITUC, Vakbonden, Arbeidsrechten, Werknemers -

Internationaal vakverbond tekent achteruitgang arbeidsrechten op

Het Internationaal Vakverbond (ITUC) concludeert in zijn jaarlijks verslag van 2011 dat vakbonden wereldwijd nog steeds gevaar lopen. 76 vakbondsleden kwamen vorig jaar om het leven. De gevaarlijkste regio voor werknemers en militanten is nog steeds Zuid-Amerika, met Colombia op kop.

donderdag 7 juni 2012 17:21
Spread the love

Het Internationaal Vakverbond analyseerde 143 landen en zette daarbij enkele belangrijke trends op een rijtje. Zo komen heel wat regeringen de arbeidswetgevingen niet na, schiet de arbeidsinspectie en bescherming van werknemers tekort door onvoldoende middelen en kampen migranten over de hele wereld met misbruik en onvoldoende rechten. De meest kwetsbare groep is het huishoudpersoneel met ongeveer 100 miljoen werknemers.

De situatie in Zuid-Amerika is ronduit de gevaarlijkste voor vakbondsleden. In Colombia verloren 29 militanten het leven, in Guatemala waren dat 10 militanten. De Arabische lente was ook een grote boosdoener voor zij die vakbondsactiviteiten uitvoerden. De onderdrukking van vakbonden was vooral in de regio van Noord-Afrika en het Midden-Oosten erg groot. Volgens het ITUC werden tijdens de revolutie honderden militanten gedood en duizenden gearresteerd.

In het verslag stelt het ITUC dat 2011 een ontzettend gevaarlijk jaar was voor werknemers: “De meeste werknemers hebben weinig rechten en leven in zeer onzekere werkomstandigheden. Hun leven staat op het spel omdat ze werken in slechte en gevaarlijke omstandigheden. In de plaats krijgen ze een loon waar niet van te leven valt. Mede daardoor blijven we achteruitgang optekenen”, aldus het ITUC.

Het verslag toont ook hoe stakingen onderdrukt worden. Regelmatig worden de werknemers bij het opkomen van hun rechten ontslagen of gearresteerd. In Georgië, Kenia, Zuid-Afrika en Botswana werden 2800 werknemers ontslagen na een staking in de openbare sector.

Volgens het verslag zijn de vakbondsrechten in België onvoldoende beschermd en proberen werkgevers en autoriteiten regelmatig stakingen te ondermijnen. Tien vakbondsmilitanten kregen het voorbije jaar hun C4, vier werknemers raakten gewond tijdens stakingen.

Het ITUC zegt dat de wereldwijde economische crisis een zeer grote rol heeft gespeeld in de achteruitgang van arbeidsrechten. Vooral de strenge besparingsmaatregelingen zouden de economische groei en werkzaamheid onderdrukken. Jongeren lijden het meest onder de situatie. In 2011 waren ongeveer 205 miljoen mensen werkloos, in Spanje zit 40 procent van de jongeren zonder werk, in Griekenland is dit 21 procent.

take down
the paywall
steun ons nu!