Nieuws, BPA -

Voedsel uit blik doet BPA-concentratie exploderen

BRUSSEL — Twee dagen lang enkel voedsel uit conservenblikken eten kan de concentratie bisphenol-A in de urine sterk te verhogen. Dat is gebleken uit een proef van vier Zweedse journalisten die twee dagen lang enkel uit blik aten en dronken.

woensdag 6 juni 2012 15:28
Spread the love

BPA is een populaire chemische stof die alomtegenwoordig is in onze producten, van dvd’s tot conservenblikken. Maar er is veel discussie over de veiligheid: studies toonden al aan dat de stof schadelijk is voor het hormoonstelsel en de voortplanting en tot gedragsproblemen kan leiden.

Vier journalisten van de krant Svenska Dagbladet wilden aan de lijve ondervinden of de consumptie van blikvoeding de concentratie van bisphenol-A in het lichaam verhoogt. Hoewel het niet om een echt wetenschappelijke studie ging, lieten ze zich wel bijstaan door onderzoekers van de Universiteit van Lund.

De vier aten en dronken twee dagen lang enkel voedsel uit blik, zoals bonen, vlees en sardines. Ze combineerden dat voedsel – op een plastic bord – met onder meer bier uit blik of koffie uit een plastic bekertje.

Verbijsterend

Voor en na het experiment lieten de journalisten hun urine testen. De resultaten waren verbijsterend: alle vier de proefpersonen hadden vele keren meer BPA in de urine dan voor het experiment, met stijgingen tussen maar liefst 2800 en 4600 procent.

Toch bleven de niveaus onder de 50 microgram, de drempel die de Zweedse overheid als veilig bestempelt.

Over een veilige drempel voor BPA is nog veel discussie. Europa heeft het gebruik van BPA verboden in onder meer babyflesjes en Canada heeft de stof al als giftig bestempeld.

take down
the paywall
steun ons nu!