Nikos in de moestuin

Hoe Nikos en Anna (over)leven in Rhodos

zaterdag 5 mei 2012 12:31
Spread the love

Nikos is 75 jaar oud. Hij heeft heel zijn leven hard gewerkt. Hij begon als jonge man in de bouw. Tijdens de militaire junta in 1966 emigreerde hij naar Australië om er een leven op te bouwen. Hij kocht er een huis en werkte er twee en soms zelfs drie shiften na elkaar om zo snel mogelijk de lening af te betalen. In 1972 keerde hij terug naar Griekenland. In zijn thuisland vond Nikos werk bij de Griekse vliegmaatschappij Olympic Airways. Daar bleef hij werken tot zijn pensioen.

Zijn vrouw Anna is 65. Ze werkte sinds hun terugkeer in Griekenland vooral in de horeca tijdens het toeristisch seizoen. Anna ging op pensioen maar bleek uiteindelijk niet genoeg gewerkte uren te hebben om een pensioen te ontvangen en ook omdat haar man volgens de overheid al een hoog pensioen heeft.

Nikos kreeg tot 3 jaar geleden een pensioen van 1200 euro. Sinds de regering met haar besparingen van start ging is er ook fel gesnoeid de pensioenen. Zijn pensioen bedraagt nu 880 euro. Terwijl de prijzen rondom hem niet gezakt zijn integendeel. Veel prijzen zijn gestegen en de overheid introduceerde zelfs nieuwe belastingen.

Zo introduceerde ze in 2011 een extra belasting voor het bezitten van een huis. Nikos moest sinds dan 400 euro extra betalen voor zijn huis. Ook de gemeentelijke belasting is gestegen en de btw is verhoogd naar 23%. Niko’s elektriciteitsfactuur is de laatste 2 jaar met 30% gestegen. En zijn waterfactuur mry bijna 100% gestegen en bedraagt 250€ per jaar. Ook basisvoedsel in de supermarkten is sinds de crisis duur geworden.

Om het hoofd te kunnen bieden aan al de kosten en zelf te voorzien in voedsel is Nikos een moestuin begonnen. Hij plant en oogst groenten, aardappelen en fruit. Zijn oogst deelt hij ook regelmatig met familie en vrienden. Veel mensen die grond hebben zijn sinds kort groenten en fruit beginnen kweken om toch te kunnen voorzien in gezond basisvoedsel.

Zijn vrouw Anna probeert ook nog een centje bij te verdienen door enkele uren per dag op kleine kinderen uit de buurt te passen als de ouders gaan werken. Iedereen probeert hier zo goed en zo kwaad mogelijk de moeilijke tijden te overleven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!