Arbeidsongevallenstoet trekt door de Antwerpse winkelstraten

Arbeidsongevallenstoet trekt door de Antwerpse winkelstraten

donderdag 3 mei 2012 10:26
Spread the love

(Video: Ludo Mous )

Op 28 april herdachten de vakbonden de vele slachtoffers van arbeidsongevallen, tijdens de werelddag voor veilig en gezond werk.  Ook ACV Antwerpen deed mee.  Op vrijdag 27 april trok een stoet van arbeidsongevallen door de grote winkelstraten van Antwerpen.  Er is immers nog heel wat werk aan de winkel.

Iedere werkdag worden 88 werknemers gehandicapt voor de rest van hun leven. Volgens recente gegevens sterven in België jaarlijks 164 mensen ten gevolge van een arbeidsongeval en maar liefst 19 449 werknemers houden er een blijvende handicap aan over.  Dit hoeft niet te verbazen wanneer je weet hoeveel inbreuken op de veiligheidswetgeving worden vastgesteld.  Bij maar liefst 51% van de 55.986 controles in 2010 werden overtredingen vastgesteld.  Toch werden amper 309 van deze inbreuken gesanctioneerd.

Lang niet alle arbeidsongevallen zijn toeval. De meeste ongevallen kunnen worden vermeden.

Daarom wil het ACV:

  •  verplicht en degelijk sociaal overleg over veiligheid op het werk, ook in KMO’s
  •  betere toepassing van de veiligheidswetgeving via versterkte inspectie:
  •  meer inspecteurs op het terrein
  • een lik-op-stukbeleid met strenge boetes voor werkgevers bij zware veiligheidsovertredingen;
  •  burgerlijke aansprakelijkheid voor werkgevers bij herhaalde zware arbeidsongevallen;
  • een betere veiligheidswetgeving voor uitzendarbeid

Dossier: Arbeidsongevallen

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!