België, Lokaal, Boom, Galleria d'Arte, Thérèse Van Hoof -

Galleria ‘d Arte Teresa feestelijk heropend

BOOM – Thérèse Van Hoof (1949) opende in 1998 een kunstencentrum in de Tuyaertsstraat in Boom. Een godsgeschenk voor kunstminnend Boom dat nog steeds kampt met een wat grauw imago. Een hersenbloeding maakte in 2006 bruusk een eind aan haar vreugde maar vandaag staat Thérèse er na een moedige revalidatie helemaal terug.

woensdag 25 april 2012 15:35
Spread the love

Galleria d’Arte

Zelf ziet ze haar ondertussen vernieuwde galerie liever als een talentenhuis, een plaats waar, naast tentoonstellingen, verwante zielen in de kunst kunnen samenkomen om naar muziek te luisteren. Zo wil ze kunstenaars uit de Rupelstreek, waar de kunstscène een gebrek heeft aan geschikte locaties, een forum bieden en als ontmoetingsplaats fungeren voor eenieder die er artistiek begaan is.

De sluiting van haar galerie tussen 2006 en 2008 werd in de streek dan ook als een erg groot gemis ervaren. Na 2008 organiseerde ze nog enkele tentoonstellingen in de galerie, maar heel wat verwante activiteiten werden afgelast omdat het herstel teveel van haar vergde. Het zou duren tot begin dit jaar voor Thérèse terug op volle kracht kon functioneren.

Déjà Vu

Geen wonder dus dat vele artiesten uit de streek massaal waren opgedaagd om de heropening van haar vernieuwde galerie bij te wonen. Thérèse maakte er meteen een groots feest van besproeid met de swingende muzikale ritmes van Shadon en Déjà Vu.

Tegelijkertijd werd ook de eerste tentoonstelling officieel geopend in aanwezigheid van de Boomse Cultuurschepen Anita Ceulemans. Het is een expo met werken van de talentvolle kunstenaars Hilde Peeters (beeldend brons), Dean Burton (schilderkunst), Lucas Bertels ( multidisciplinaire kunst) en Shadon (schilderkunst). Ze loopt tot en met zondag 15 juli 2012.

Prijzen

Uiteraard is er ook werk van de galeriehoudster zelf te zien. Ze stelt haar teken- en schilderkunst tentoon, want deze kranige dame is zelf een getalenteerd kunstenaar met een indrukwekkend palmares. Ze gaf ook meermaals haar kennis en ervaring door tijdens talloze geanimeerde workshops en verwierf verschillende prijzen en eervolle vermeldingen.  

Meerdere van haar kunstwerken zijn in het bezit van de gemeenten Boechout, Boom en Mortsel, het Stedelijk Prentenkabinet Plantin & Moretus Antwerpen, het Museum en Archief van het Vlaams Cultuurleven Antwerpen en het stadsbestuur van Dendermonde.

Naast schepper van grafisch werk, teken- en schilderkunst is zij ook nog een begenadigde pianiste en publiceert ze gedichten terwijl ze zich zonder schroom een geoefend flamencodanseres mag noemen.

Voor Thérèse Van Hoof is kunst gewoon een levenswijze. Die vreugde kan ze nu terug met volle teugen volop met andere kunstenaars delen.

Praktisch:

Talentenhuis Galleria ‘d Arte Teresa – Talentvolle Kunstenaars – Van zondag 15 april tot en met zondag 15 juli 2012 – Tuyaertsstraat 38, 2850 Boom.

take down
the paywall
steun ons nu!