“Mensen in Fallujah waren laboratoriummuizen”
Nieuws, Wereld, Irak, Verarmd uranium, Witte fosfor, Thermobarische wapens -

“Mensen in Fallujah waren laboratoriummuizen”

FALLUJAH — Een opvallend hoog percentage kinderen in Fallujah en andere Iraakse steden wordt geboren met afwijkingen. Een gevolg van fosfor en uranium in Amerikaanse wapens, zeggen sommige deskundigen.

vrijdag 13 april 2012 17:35
Spread the love

Duidelijke statistieken heeft het ziekenhuis in Fallujah niet, en ook ouders vertellen het niet als hun kinderen overlijden. “Families begraven pasgeboren baby’s zonder iemand er iets over te vertellen”, zegt Nadim al-Hadidi, woordvoerder van het ziekenhuis. “Ze hebben veel schaamte. Ze denken dat het hun schuld is. Het helpt al helemaal niet als iemand ze vertelt dat het een straf van God is.”

Laboratoriummuizen

Officieel zijn er in januari 672 misvormde kinderen geboren, zegt Hadidi. “Maar we weten dat het er meer zijn.” Op een scherm toont hij foto’s van kinderen zonder hersenen, zonder ogen of met hun ingewanden buiten het lichaam. Volgens Hadidi ligt de schuld bij de Amerikanen. “Ze hebben in 2004 alle soorten chemicaliën en explosieven op ons getest: thermobarische wapens, witte fosfor, verarmd uranium. We zijn gewoon laboratoriummuizen voor ze geweest”, aldus Hadidi.

In 2004 werd in Fallujah de grootste stadsoorlog sinds de Vietnamoorlog uitgevochten, toen de coalitietroepen de rebellen wilden verdrijven uit de stad waar ze eerder dat jaar personeel van Blackwater hadden opgehangen. De meest hevige gevechten vonden plaats in november en december. Huizen werden doorzocht en ‘s nachts werden bommen afgeworpen. Die bevatten witte fosfor, volgens de Amerikanen om doelen te verlichten. Maar een groep Italiaanse journalisten liet al snel feiten zien waaruit bleek dat de wapens tegen burgers waren ingezet.

Het aantal slachtoffers is nog steeds niet bekend. In feite zijn veel slachtoffers nog niet eens geboren. Volgens het Zwitserse tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health  zijn “de toenames van kanker, leukemie en babysterfte en afwijkingen van de normale man/vrouw-verhouding bij geboorte in Fallujah significant groter dan bij de overlevenden van de atoombommen op Hiroshima and Nagasaki in1945”.

In Japan steeg het aantal gevallen van leukemie met een factor 17, in Fallujah met een factor 38. Dit soort conclusies zijn “ontzaglijk meer beschamend dan de Wikileaksonthullingen over Afghanistan”, in de woorden van de bekende Amerikaanse denker Noam Chomsky.

Uranium

Samira Alaani, hoofdarts in het ziekenhuis in Fallujah, nam deel aan een onderzoek dat werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Experimenten in Londen wijzen op ongewoon hoge hoeveelheden uranium en kwik in de haarwortels van de slachtoffers. Dat zou het bewijs kunnen zijn dat het aantal afwijkingen bij kinderen in Fallujah te maken heeft met de inzet van verboden wapens.

Verarmd uranium is een radioactief metaal dat zorgt dat projectielen veel harder aankomen en pantsers kunnen doorboren. Het heeft een halfwaardetijd van 4,5 miljard jaar en wordt daarom wel gezien als “stille moordenaar die nooit stopt met moorden”.

Deze maand begint het Iraakse ministerie van Gezondheid, in nauwe samenwerking met de WHO de eerste studie ooit naar aangeboren afwijkingen in de districten Bagdad, Anbar, Thi Qar, Suleimania, Diala en Basra. In Basra, dat zowel in de Iran-Irakoorlog als in de beide Amerikaanse Golfoorlogen het strijdtoneel van gevechten is geweest, neemt het aantal gevallen van aangeboren afwijkingen nog steeds toe, een trend die twee jaar voor de Amerikaanse invasie in 2003 begon.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!