Nieuws, Wereld -

Klimaatverandering bedreigt Indiase mangrovebossen

KOLKATA — In het oosten van India worden de grootste mangrovebossen ter wereld bedreigd door de klimaatverandering. De zeespiegel stijgt er sneller dan gemiddeld. Voor de plaatselijke bevolking zal dat op termijn een ramp betekenen, zegt een studie van het Indiase Centrum voor Wetenschap en Milieu.

maandag 26 maart 2012 15:44
Spread the love

De Sundarbans zijn de grootse mangrovebossen ter wereld met een oppervlakte van 9630 vierkante kilometer in India en 16.370 vierkante kilometer in Bangladesh, verspreid over verschillende kleine eilanden. Het gebied staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst als natuurerfgoed door zijn unieke ecologische rijkdom. In deze bossen leeft onder meer de Bengaalse tijger, een bedreigde diersoort.

De Sundarbans hebben af te rekenen met de dramatische gevolgen van de klimaatopwarming. De zeespiegel is hier de afgelopen jaren beduidend sneller gestegen dan het gemiddelde voor India.

Dat heeft zware gevolgen voor de 4,3 miljoen inwoners van de archipel. Zo is er Sahara Bibi (47), een moslimvrouw die op een van de eilandjes woont. Ze heeft haar huis al twee keer verloren in zeven jaar tijd. Telkens was het stijgende zeeniveau daar verantwoordelijk voor. Ze moest haar twee zonen van school halen en eentje naar de zuidelijke deelstaat Kerala sturen zodat hij een degelijk inkomen kan verdienen.

Toename van cyclonen

Een recente studie van het Centrum voor Wetenschap en Milieu (CSE), een van de belangrijkste milieuorganisaties in India, en het Zuid-Aziatisch Milieuforum (SAFE) toont dat de lokale bevolking niet enkel moet afrekenen met een verlies aan habitat maar eveneens met een gebrek aan ontwikkelingsplanning die rekening houdt met de veranderende klimatologische omstandigheden.

Volgens Leven met klimaatverandering: impact, kwetsbaarheid en uitdagingen voor aanpassingen in de Indiase Sundarbans verplicht deze gebrekkige planning de mensen om naar andere delen van India te migreren. En dat terwijl het aantal klimaatvluchtelingen in de regio toeneemt en de vruchtbare grond geteisterd wordt door de zee en daardoor niet meer geschikt is om te bewerken.

Sahara, die zelf ook een klimaatvluchtelinge is, wist niets af van de gevaren van de klimaatverandering in de Sundarbans. Wat ze ondertussen wel weet is dat cyclonen jaar na jaar toenemen; de meest verwoestende, cycloon Alia, maakte in mei 2009 honderden doden.

Toen het CSE haar attent maakte op plannen van de regering voor alternatieve levensvormen in haar regio, viel ze uit de lucht. Saikh Rustam (52), afkomstig uit de regio Namkhana, is beter geïnformeerd maar weet niet goed wat deze plannen voor hem zouden kunnen betekenen.

Rustams huis is de laatste twaalf jaar al drie keer vernield door de stijging van de zeespiegel en hij was verplicht om van landbouw op visvangst over te schakelen. “Een moeilijk bestaan, omdat vissen bijna onmogelijk is tijdens de moesson, als de rivier erg gevaarlijk is”, vertelt hij.

Cyclonen nemen toe

Volgens officiële statistieken neemt de temperatuur van het zeeoppervlak in de Sundarbans toe met 0,5 graden Celsius per decennium, terwijl de gemiddelde toename op 0,06 graden afklokt. In de Sundarbans verliest men erg snel land en de grond verzilt in hoog tempo. Dat vormt een van de grootste bedreigingen voor de toekomst van de landbouw in deze regio.

De Indiase Sundarbans verloren de laatste tien jaar 5,5 vierkante kilometer land per jaar. Volgens de gegevens van het CSE zag men in dezelfde periode het aantal cyclonen toenemen met 26 procent.

Het gezamenlijke CSE-SAFE-rapport waarschuwt dat de biodiversiteit van deze rijke regio dreigt te verarmen door de klimaatverandering en door het gebrek aan ontwikkelingsplanning.

“Door de bevolkingstoename is er een voortdurend conflict tussen natuurbehoud en de voorziening in levensonderhoud”, zegt Aditya Ghosh, onderzoekster en auteur van het rapport. “Door de toename van de  overlevingseconomie, de afwezigheid van een globale markt voor producten uit de regio en de daling van de inkomsten uit toerisme worden mensen tot een bestaan in armoede gedwongen.”

– – – – – – – –
Auteur: Sujoy Dhar

take down
the paywall
steun ons nu!