Vlaamse ambtenaren op het werk (foto: ACV)
Nieuws, Samenleving, België, ACV, Vlaamse ambtenaren, Arenberggebouw, Isolatie en luchtvochtigheid -

Vlaamse ambtenaren bibberen op het werk

BRUSSEL - De Vlaamse ambtenaren die gehuisvest zijn in het Brusselse Arenberggebouw bibberen van de kou. De isolatie en luchtvochtigheid zijn er heel slecht waardoor het in de winter te koud en in de zomer te warm is. Deze week werd er een temperatuur gemeten van 14 graden waardoor de ambtenaren verplicht zijn hun winterkledij aan te houden om te werken. Het ACV klaagt aan.

woensdag 8 februari 2012 11:25
Spread the love

In 2005 kreeg het gebouw een negatief advies, maar toch besliste de Vlaamse overheid om het gebouw te huren. In 2010 werd een klimaatrapport gemaakt over het Arenberggebouw. Het gaat vooral om de slechte isolatie op de vierde verdieping. Ondanks de verwarming blijft het er koud door de koudebruggen in de plafonds, de slechte luchtcirculatie in de vloer en de gebrekkige luchtdichtheid van het gebouw.

Vuurtjes

De overheid zocht een tijdelijke oplossing. Ze plaatste bijkomende elektrische verwarmingstoestellen. Nochtans staat er in het klimaatrapport dat die niets zullen uithalen. “Bijverwarmen op de verdieping lost weinig op omdat de koudestraling blijft.” Ondanks de extra vuurtjes blijft de temperatuur rond de 15 graden. De ‘oplossing’ werkt dus niet en het kost een pak geld.

Nochtans staat in de beleidsnota van de Vlaamse overheid dat zij op vlak van duurzaam optreden het goede voorbeeld zal geven. “De gebouwen van de Vlaamse overheid moeten duurzamer worden en minder energie verbruiken”, klinkt het. Dit staat haaks op wat er met het Arenberggebouw aan de hand is.

Thomas Vints, secretaris bij het ACV noemt de toestand schandalig. “Het is een probleem dat al jaren aansleept. Er komt maar geen oplossing. De huisbaas weigert om er iets aan te doen, hij schuift de verantwoordelijkheid door.”

“We proberen via berichtgeving in de pers de aandacht te trekken en hopelijk komt er zo sneller een oplossing. Er zijn al 12 extra vuurtjes geplaatst, terwijl het klimaatplan duidelijk zegt dat die niet helpen. Ik vraag me ook af hoe het zit met de brandveiligheid, want ze moeten dag en nacht branden.”

Het personeel

Ondanks de koude blijft het personeel op post. “Thuiswerken kan een tijdelijke oplossing zijn, maar niet alle diensten hier kunnen dat. Sommige ambtenaren kruipen samen in de vergaderzaal om daar te werken, want het is daar warmer. Het blijft echter bij tijdelijke oplossingen.”

“Voorlopig blijven de ambtenaren werken, maar als het volgende week nog zo koud blijft en er geen oplossing gevonden is, gaan we over tot actie. Wij eisen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor structurele oplossingen”, zegt Vints. “Het kan zo niet verder en de mensen klagen dat ze ziek worden. Het zijn vooral medische klachten over de bovenste luchtwegen, neus, keel en oren. Dat komt natuurlijk door de vochtigheid en de slechte isolatie.”

Ondertussen heeft de Vlaamse overheid gereageerd met een persmededeling. Ze zal zoeken naar een oplossingen voor deze barre temperaturen en overleggen met de eigenaar KBC Real Estate.

take down
the paywall
steun ons nu!