In Zamkoye-Koïra, een dorp in het westen van Niger, staan nu vrouwen aan het hoofd van de meeste gezinnen. “De mannen zijn weggetrokken om elders geld te verdienen voor hun vrouwen en kinderen. We hebben het voorbije jaar helemaal niets geoogst”, zegt de veertigjarige Bibata Mounkaïla.
“We eten al maandenlang maar één keer per dag”, zegt Mounkaïla, een moeder van acht. “Onze kinderen kunnen in deze omstandigheden ook niet meer naar school. De dichtstbijzijnde school ligt drie kilometer verderop.”
Snel hulp nodig
“Sommige gezinnen hebben alleen nog te eten omdat andere families hen helpen”, zegt Aoudi Adamou, een man die gebleven is. “Maar dat kan zo niet lang blijven duren. Er moet snel hulp komen als we een ramp willen vermijden.”
De situatie is even somber in verscheidene andere delen van het land. Doordat het veel te weinig geregend heeft, heeft het land een half miljoen ton graan en tien miljoen ton veevoeder tekort.”
De regering en hulporganisaties proberen een hongerramp te vermijden, maar de voedselcrisis “is al een feit”, zegt Eric-Alain Ategbo, de leidende voedingsdeskundige van Unicef in de hoofdstad Niamey. Volgens Ategbo zijn er al 330.000 kinderen in het land zwaar ondervoed, en lijden nog eens bijna 700.000 kinderen in minder ernstige mate honger.
Noodhulp
De internationale hulporganisatie Save the Children zegt dat de honger drie miljoen kinderen in het land bedreigt. Er zou 36 miljoen euro nodig zijn om de vereiste noodhulp te kunnen leveren, bovenop de aanzienlijke internationale voedselhulp die het land nu al krijgt.
De Nigerese premier Brigi Rafini zegt dat zijn land 170 miljoen euro nodig heeft om de honger afdoende te bestrijden. Daarmee zou Niger onder meer veevoeder kunnen kopen en de geïrrigeerde landbouw uitbreiden. Critici zeggen dat dergelijke acties in Niger tot dusver weinig opleverden omdat de boeren te weinig inspraak hebben.
– – – – – – – –
Auteur: Ousseini Issa