‘Toevallig’ drie vliegdekschepen voor Iraanse kust
Nieuws -

‘Toevallig’ drie vliegdekschepen voor Iraanse kust

De Amerikaanse marine heeft momenteel twee vliegdekschepen voor de kust van Iran, en een derde is onderweg. Een louter toeval, benadrukt het Pentagon, dat op geen enkele manier verband houdt met de recente Iraanse dreigementen.

donderdag 12 januari 2012 14:28
Spread the love

De timing is hoe dan ook opvallend:  de spanningen tussen de VS en Iran lopen hoog op nu nieuwe sancties tegen het land op til zijn en Iran dreigt de Straat van Hormuz af te sluiten, een van de belangrijkste zeeroutes ter wereld. Het Pentagon houdt echter voet bij stuk: het gaat om een samenloop van omstandigheden.

Het vliegdekschip Carl Vinson heeft zich bij de Amerikanase vijfde vloot gevoegd om er de John C. Stennis te vervangen, het vliegdekschip dat net door de Straat van Hormuz is gevaren. Door de vervanging heeft de Amerikaanse marine op dit moment twee vliegdekschepen in de regio. En dat is niet alles, want ook de Abraham Lincoln is onderweg vanuit Zuid-Oost Azië, heeft de Navy laten weten.

Toeval

“Ik wil niet dat iemand de indruk heeft dat we snel twee vliegdekschepen aanvoeren omdat we bezorgd zijn om wat in Iran gebeurt”, zegt Pentagon-woordvoerder John Kirby. Het aantal vliegdekschepen in de regio wisselt volgens Kirby “maar dat is gebaseerd op algemeen beleid dat wordt vastgelegd door het Centrale Commando, en dat niet noodzakelijk verband houdt met een specifiek incident.”

Het is ook helemaal niet mogelijk om zo kort op de bal te spelen met een vliegdekschip, zegt Kirby. “Het kost heel wat tijd op een vliegdekschip ter plaatse te krijgen. Het vraagt veel planning en training. Er gaan maanden werk aan vooraf.”

Spanningen

De Amerikaanse marine heeft inderdaad meestal een tweetal vliegdekschepen in de regio, maar toch komen de manoeuvres er op een moment van grote spanningen. Gisteren nog  (woensdag) kwam een Iraanse kerngeleerde om bij een bomaanslag.

Het is nog maar de vraag of Iran de komst van twee nieuwe vliegdekschepen als een normale situatie beschouwt. Een Iraanse generaal waarschuwde vorige week nog dat het vliegdekschip Stennis niet mocht terugkeren in de Golf nadat het schip door de Straat van Hormuz was gevaren. “We hebben niet de gewoonte om meer dan één keer te waarschuwen”, dreigde de generaal.

De Navy laat zich niet afschrikken door de Iraanse dreigementen. “We opereren onze schepen in de Golf – al onze schepen, dus al onze types van schepen – volgens de routine, en dat zal zo blijven”, zegt Kirby. “De Straat is een internationale maritieme route, en de Navy zal een macht in de regio blijven om het vrije verkeer van handel in internationale wateren te verzekeren.”

take down
the paywall
steun ons nu!