Verslag, Nieuws, Wereld -

Geen rechtszaak over moord op dichter Roque Dalton

SAN SALVADOR — In El Salvador heeft een rechter zich voor het eerst over de moord op de bekende dichter Roque Dalton uitgesproken. Maar 36 jaar na de feiten zag de familie haar hoop meteen de grond ingeboord.

dinsdag 10 januari 2012 15:16
Spread the love

De rechter besliste gisteren (maandag) dat er geen proces komt tegen de voormalige guerrillaleiders Jorge Meléndez en Joaquín Villalobos, omdat de zaak verjaard is. De familie van Roque Dalton houdt de twee verantwoordelijk voor de moord in mei 1975.

De twee zonen van de dichter, Jorge en Juan José Dalton, vinden dat hier sprake is van een misdaad tegen de menselijkheid en dat de verjaringstermijn voor gewone moorden hier niet speelt. Maar aangezien El Salvador het Statuut van Rome niet heeft ondertekend, het verdrag dat aan de basis ligt van de oprichting van het Internationaal Strafhof, kan het concept van misdaad tegen de menselijkheid niet worden toepast op deze zaak, oordeelde de rechter.

“We eisen al 36 jaar gerechtigheid”, zei journalist Juan José Dalton na afloop van de zitting. “Voor het eerst is er een zitting in de zaak van mijn vader, een historisch feit, maar het duurde slechts drie uur en het is meteen afgelopen.”

Volgens cineast Jorge Dalton is de uitspraak van gisteren een “bewijs van de straffeloosheid, van het feit dat het een corrupt en verdorven systeem is, dat zich aan de zijde van de moordenaars en niet van de slachtoffers schaart.”

Staatssecretaris

De zonen zeggen dat Villalobos en Meléndez in mei 1975 deel uitmaakten van het bestuur van het linkse Ejército Revolucionario del Pueblo (ERP). Ook de dichter was lid van deze groep. Het ERP was een van de vijf guerrillagroepen die in 1980 het Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN) vormden, dat van 1980 tot 1992 oorlog voerde tegen de regering. Na de vredesakkoorden werd het FMLN een legale politieke formatie.

Dalton werd er door de andere groepsleden van beschuldigd voor de CIA te werken. Na een “revolutionaire rechtszaak” waaraan ook Villalobos en Meléndez zouden hebben deelgenomen, werd hij schuldig bevonden. Hij vond de dood in nog onopgehelderde omstandigheden. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Villalobos is nu adviseur drugsbeleid voor de Mexicaanse regering. Meléndez is staatssecretaris in de Salvadoraanse regering van FMLN-kopstuk Mauricio Funes.

Alleen Meléndez kwam gisteren naar de zitting, Villalobos liet zich door een advocaat vertegenwoordigen. “Er zijn zoveel leugens en foute beweringen de wereld in gestuurd… Het zou deel kunnen uitmaken van een of ander politiek plan”, zei Meléndez.

Inter-Amerikaanse Hof

Daltons zonen brachten de zaak in november ook voor de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, met zetel in Washington. De uitspraak van gisteren kan ertoe leiden dat de commissie de zaak voor het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten brengt, zeggen waarnemers.

Roque Dalton, die in 1935 geboren werd, geldt als El Salvadors bekendste schrijver. Zijn werk wordt tot de top van de Latijns-Amerikaanse literatuur gerekend.

– – – – – – – –
Auteur: Edgardo Ayala

take down
the paywall
steun ons nu!