Rust keert eindelijk terug in Somalische hoofdstad
Verslag, Nieuws, Afrika -

Rust keert eindelijk terug in Somalische hoofdstad

MOGADISHU — Na vier jaar keren de Somaliërs terug naar hun gebombardeerde en beschoten wijken in Mogadishu, waar tot voor kort de moslimextremisten van Al-Shabaab de plak zwaaiden.

dinsdag 3 januari 2012 15:50
Spread the love

Een groot deel van de Somalische hoofdstad valt vandaag onder de controle van regeringstroepen, met steun van de Afrikaanse Unie. In augustus bliezen de extremisten er onverwacht de aftocht. Er zijn nog wel incidenten in de stad, maar toch lijkt het normale leven zich opnieuw op gang te komen.

Inwoners beginnen aan het trage proces van de wederopbouw. De meesten durven nog niet terug te keren naar gebieden die voorheen door Al-Shahaab werden gecontroleerd, slechts enkelen zijn teruggekeerd. Maar officiële cijfers zijn niet bekend.

Verdwaalde kogel

Velen hebben jarenlang buiten de stad geleefd onder haastig gebouwde beschuttingen. Maryan Guled, een moeder met vijf kinderen, verbleef sinds 2008 in zo’n kamp. Daarvoor woonden ze in een villa in de stad, die volledig werd leeggeroofd tijdens de driejarig strijd om Mogadishu. Nadat Guleds zus in hun huis werd gedood door een verdwaalde kogel, sloeg het gezin op de vlucht. “We moesten alles achterlaten”, getuigt Guled.

Ze heeft geen idee hoe haar familie kan betalen voor de herstellingen aan het huis. De Somalische overgangsregering, die geld krijgt van de Verenigde Naties en donorlanden, is er nog niet in geslaagd mensen financiële hulp te bieden voor de heropbouw van hun huizen. En hulpagentschappen hebben dan weer de handen vol met door hongersnood ontheemden die naar het zuiden van Somalië terug willen.

Explosieven

Ook veiligheid blijft een uitdaging voor wie is teruggekeerd. Honderden onontplofte bommen die Al-Shabaab achterliet voor het Somalische leger en soldaten van de Afrikaanse Unie, liggen nog verspreid in de gebieden die onder de controle van de moslimextremisten vielen. De explosieven hebben al enkele mensenlevens geëist en tientallen verwond.

Stedelingen klagen ook over onderbetaalde Somalische regeringssoldaten. Ze worden beschuldigd van moord, verkrachting en plundering. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd in de gewezen door Al-Sabaab bezette gebieden, terwijl het leger enkele soldaten voor de militaire rechtbank heeft berecht. Sommigen kregen de doodstraf voor het vermoorden van burgers, anderen gevangenisstraf voor diefstal.

Ontspanning

Geleidelijk gaan scholen en markten opnieuw open in Mogadishu, terwijl het lokale bestuur de hoofdstraat laat herstellen. In sommige districten is er opnieuw straatverlichting, zijn de straten proper gemaakt en wordt het vuilnis opgehaald.

– – – – – – – –
Auteur: Abdurrahman Warsameh

take down
the paywall
steun ons nu!