Verslag, Nieuws, Wereld -

“Defensiewet maakt fascistische staat van VS”

ATLANTA — Activisten zijn niet te spreken over de National Defense Authorization Act (NDAA), een omstreden wet die de basis legt om Amerikaanse burgers onbeperkt vast te houden zonder enige vorm van proces.

dinsdag 3 januari 2012 15:45
Spread the love

David Gespass, voorzitter van de Nationale Advocatenvereniging, spreekt van een “ongelooflijke aanval op de VS en hun erfgoed”, en een”aanzienlijke stap in de richting van het fascisme”.

“Al een lange tijd evolueren de VS in de richting van wat ik als fascistisch ervaar, namelijk de integratie van het grote kapitaal en de staatsmacht in combinatie met een toegenomen repressie in eigen land en meer agressie in de rest van de wereld. Zover zijn we nog niet, maar het is wel de richting die we uitgaan met de nieuwe wet als aanzienlijke stap”, aldus Gespass.

“Dit is ernstig. Als deze trend aanhoudt, zullen mensen helemaal niet meer kunnen rekenen op grondwettelijke bescherming”, zegt ook Debra Sweet als directeur van de organisatie World Can’t Wait.

Guantanamo

De wet bevat verschillende controversiële bepalingen over het onbeperkt vasthouden van terrorismeverdachten. De regering-Bush begon kort na de aanslagen van 11 september verdachten zonder proces op te sluiten in Guantanamo Bay in Cuba. Toen deze opsluitingen werden aangevochten in de rechtbank, verwees de regering naar de Authorization for Use of Military Force (AUMF), die het Amerikaanse Congres op 18 september 2001 had goedgekeurd.

“Ik weet dat veel mensen die toen voor de AUMF hebben gestemd, niet beseften waartoe dit zou leiden. Het stelde dat de president de macht heeft om te doen wat nodig is”, verklaart Gespass. De huidige taal in de NDAA is bedoeld om wettelijk te verankeren dat de VS het recht hebben om mensen op te sluiten.

Burgerrechten

In december raakte de wet goedgekeurd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Zaterdag heeft ook president Obama er zijn handtekening onder gezet.

Verschillende parlementsleden hadden al hun bezorgdheid geuit. Hank Johnson, Martin Heinrich en dertig anderen stuurden bijvoorbeeld een brief naar de commissies voor Gewapende Diensten van het Congres. Ze zijn gekant tegen “een brede toelating voor het vasthouden van en het gebruik van militaire macht tegen vijanden onder een brede noemer die verder gaat dan eerdere wettelijke bepalingen.”

“De toelating heeft geen geografische grenzen en is onaanvaardbaar breed opgesteld”, schreven ze. “We zijn erg bezorgd dat deze bepaling het vierde, vijfde, zesde, zevende en achtste amendement kan ondermijnen bij Amerikaanse burgers die onderworpen worden aan de opsluiting of vervolging door het leger.”

– – – – – – – –
Auteur: Matthew Cardinale

take down
the paywall
steun ons nu!