Verwoesting soefiheiligdommen raakt Pakistanen in het hart
Nieuws -

Verwoesting soefiheiligdommen raakt Pakistanen in het hart

PESHAWAR - De Taliban hebben in de afgelopen jaren in Pakistan 25 soefiheiligdommen, waarvan sommige eeuwenoud, vernield. De laatste aanslagen dateren van 9 december, toen de schrijnen van sjeik Bahadar Baba en sjeik Nisa Baba in de provincie Khyber Agency werden vernield.

woensdag 21 december 2011 15:15
Spread the love

Sinds 2005 voeren de taliban een meedogenloze campagne om graven van dichters en mystici te verwoesten. Verering van deze soefiheiligen wordt door wahabieten, een fundamentalistische islamitische stroming, als “onislamitisch” gezien. Het soefisme is een mystieke tak van de islam.

“De taliban hebben verschillende facties. De wahabieten zijn tegen het bezoeken van schrijnen. ze willen de mensen met deze aanslagen bang maken”, zegt moefti Ghulam Nabi, een gebedsleider in Peshawar. “Alle andere groepen respecteren de soefi’s en de mystieke dichters”, zegt hij.

Wahabieten

Maulana Ghulum Rasool, een andere geestelijke, zegt dat de Tehreek Taliban Pakistan, tegen de ontheiliging van de graven is. Volgens hem zijn aanhangers van de Ahle Hadithschool (wahabieten) verantwoordelijk voor de aanslagen.

“Deze aanvallen zijn zeer schadelijk voor het imago van de taliban onder de bevolking”, zegt hij.

Het Wahabisme komt oorspronkelijk uit Saoedi-Arabië. De huidige Saoedische regering geeft aan aanhangers van de school geld voor de bouw van moskeen en andere instituten.

Tot 28 mei 2005, toen er twintig doden vielen bij een zelfmoordaanslag op het schrijn van Bari Imam in Islamabad, waren aanslagen op soefischrijnen ondenkbaar. In 2006 werd het schrijn van Haji Sahib Turangzai in Mohmand Agency veranderd in een talibanhoofdkwartier.

In daaropvolgende jaren werden verschillende andere schrijnen opgeblazen.

Tolerantie

De Pakistaanse regering probeert de belangrijkste soefiheiligdommen te beschermen. Bij het  zestiende-eeuwse graf van de heilige Pir Baba in het district Buner in de provincie Khyber Pakhtunkhwa konden Pakistaanse veiligheidsroepen in 2009 brandstichting verhinderen.

In juli vorig jaar lukte het drie zelfmoordterroristen echter wel het beroemde Data Darbarschrijn in Lahore op te blazen. Bij die aanslag vielen minstens veertig doden.

“We hebben er 600.000 euro voor uitgetrokken om de beschadigde schrijnen te herstellen en daarna permanent te beveiligen”, zegt Mian Iftikhar Hussain, de minister van Informatie van Khyber Pakhtunkhwa.

Dichter Muhammad Abdullah zegt dat de ideeën van het soefisme praktisch tegengesteld zijn aan die van de taliban. “Het soefisme predikt tolerantie en de taliban extremisme.”

take down
the paywall
steun ons nu!