De Afropoppers van Fool's Gold
Cultuur, Lokaal, Muziek, Brussel, Watmet, Vaartkapoen, Fool's Gold -

Vaartkapoen in vuur en vlam voor Fool’s Gold

BRUSSEL - Vrijdagavond stond de Vaartkapoen in Sint-Jans-Molenbeek in vuur en vlam voor een optreden van Fool’s Gold.

dinsdag 29 november 2011 17:45
Spread the love

De 2de editie van het najaarsfestival kon enkele mooie namen naar Brussel lokken. Zo kwam het Britse Metronomy naar de AB en opende Le Cirque Royal z’n deuren voor Bill Calahan en Pinback.

Maar de meest verfrissende klanken kwamen dit jaar uit Molenbeek. De Vk, concertzaal van het Vlaamse Gemeenschapscentrum de Vaartkapoen, vormde het ideale decor voor de poppy wereldmuziek van Fool’s Gold.

Hun heerlijke cocktail van electro-pop en Afrikaanse ritmes en melodieën werkte aanstekelijk. Het publiek leek eerst wat in slaap gewiegd door het voorprogramma van Orchestra of Spheres. Dit viertal uit Nieuw-Zeeland probeerde folk-rock te kruisen met intergalactische soundscapes, maar hun set leek een beetje lost in space.

Gelukkig kregen de Afropoppers van Fool’s Gold het publiek wel mee op sleeptouw. Hun eerste nummers werden nog aarzelend onthaald op meeklappen en goedkeurend geknik. Maar na de hits ‘Wild Window’ en ‘Paradise Hotel’ brak eindelijk het ijs. Zowel het publiek als de muzikanten sprongen alle kanten uit en deden de zwoele zomerzon opnieuw even opkomen.

Enig minpuntje: het concert was veel te snel afgelopen. De groep rond zanger-bassist Luke Top en gitarist Lewis Pesacov heeft amper 20 nummers op haar repertoire. Maar toch is haar 2de CD ‘Leave No Trace’ al een redelijk gaaf gepolijst juweeltje.

Fool’s Gold, naar de Engelse bijnaam voor het ijzererts pyriet, stond eerder deze maand nog als voorprogramma van de Red Hot Chili Peppers in het Britse Birmingham. Ze deden op hun Europese tournee ook Frankrijk en Nederland aan. Wie ze dit jaar nog wil bekijken, zal daarvoor wel naar L.A. of San Francisco moeten.

take down
the paywall
steun ons nu!