Nieuws, Wereld, Afrika, Cultuur, Afrikaanse muziek, West-Afrika -

King Mensah – de koning van de onbestaande Togolese muziek

King Mensah is één van de bekendste zangers uit het West-Afrikaanse Togo. Met een gouden en bovenal geëngageerde stem brengt hij een prachtige mix van diverse muziekstijlen en traditionele Togolese muziek. In Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten heeft hij al verschillende keren op de bühne gestaan. Hoogtijd om hem eens naar België te halen.

dinsdag 29 november 2011 09:34
Spread the love

Zijn echte naam is Papavi Ayaovi Mensah. Als muziekartiest gaat hij al jarenlang door het leven als King Mensah en sinds 2005 toert hij de wereld rond.

Togolese popmuziek

King Mensah wordt de koning van de Togolese muziek genoemd. Maar zelf zegt hij dat er niet zoiets bestaat als ‘de’ Togolese muziek. Er is volgens hem niets typerend dat de hedendaagse Togolese muziek uniek maakt zoals High-life, Makossa, Soukouss, Zoblazo of andere hedendaagse Afrikaanse muziekstijlen.

Er is niets origineels aan Mensahs muziek, maar het klinkt wel als een geslaagde mengeling van traditionele Togolese ritmes, lichtscheurende rockgitaren met hier een daar een snufje reggae en funk en dit alles bijgestaan door een gouden stem waarvan je een krop in de keel krijgt. Wat King Mensah brengt is nog het beste te omschrijven als sublieme Afrikaanse popmuziek.

Het gezang van vogels

King Mensah zingt in het Ewé. Soms hoor je ook een beetje Mina of Frans. Men heeft hem al eens gevraagd om in het Frans te zingen om meer cd’s te kunnen verkopen. Maar net zoals je – volgens Mensah – het gezang van vogels niet hoeft te verstaan om het mooi te vinden, weigert hij in een wereldtaal te zingen. Hij is terecht trots Afrikaan te zijn en dat wil hij ook tonen. Nochtans is het handig te weten waarover hij zingt. In zijn songs neemt hij het op voor de onderdrukten en klaagt hij verschillende vormen van onrecht aan. Egnon is één van zijn prachtigste liedjes opgedragen aan weeskinderen.

Weeskinderen

King Mensah is zelf een weeskind en daarom heeft hij enkele jaren geleden een eigen weeshuis opgestart in Agbodrafo. 20 procent van zijn inkomsten als muziekartiest gaan steevast naar dat weeshuis. In het liedje zet Mensah echter een stap verder en zingt hij ook over de zin van het menselijk lijden. Alles wat God doet is goed en het menselijk lijden is dus een onvermijdelijke beproeving van het leven – je leven kan er alleen beter door worden. King Mensah is een diepgelovige christen. Maar in Xonam zingt hij dat men geen christelijke priesters of traditionele genezers nodig heeft om zich te sterken in het leven. Alleen het geloof en het gebed tellen.

In Teacher –  een geslaagd ensemble van traditionele zang tot rap – veroordeelt hij samen met andere Togolese artiesten op zachtaardige manier de nog steeds gangbare praktijk van lijfstraffen op Afrikaanse scholen. Er is geen enkele song waar King Mensah niet iets interessant heeft te zeggen over onrecht, onderdrukking of geloof. De prachtige combinatie van muzikaal talent en sociaal engagement maken van King Mensah een echte muziekkoning.

bronnen

http://www.savoirnews.com/

www.kingmensah.org/

Egnon – http://www.youtube.com/watch?v=j6SQW3DYX0M

Xonam – http://www.youtube.com/watch?v=E358hml1O1g&feature=related

Teacher – http://www.youtube.com/watch?v=exZ_Enmyi9g&feature=related

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!