Foto: SiIwanic
Nieuws, Wereld -

“Israëlische bewakers gebruiken onnodig geweld”

SILWAN, Oost-Jeruzalem — Particuliere beveiligers die in Oost-Jeruzalem kolonisten beschermen, gebruiken onnodig geweld tegen Palestijnen. De Vereniging voor Burgerrechten in Israël (ACRI) en Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem hebben daarom een petitie ingediend bij het Hooggerechtshof waarin ze een einde eisen aan de inzet van deze bewakers.

zondag 27 november 2011 12:45
Spread the love

Ahmed Qaraeen loopt mank. Ruim twee jaar geleden schoot een Israëlische kolonist hem bij zijn huis in Silwan in Oost-Jeruzalem in zijn heup en knie.

“Het was ramadan”, zegt Qaraeen. Een grijze kruk staat achter hem tegen de muur. “Ik sliep en werd wakker van geschreeuw buiten. Toen ik ging kijken zag ik dat een kolonist zijn geweer richtte op mijn zoon.”

De 41-jarige vader zegt dat hij voor het oog van particuliere beveiligers werd beschoten door de kolonist, toen hij bij de man verhaal ging halen over de bedreiging van zijn zoon. “Ik viel op grond en bloedde. Mijn twee kinderen huilden”, zegt hij. “De bewakers stonden erbij maar deden niets. Ze beschermen alleen de kolonisten, niet ons.”

Mensenrechtenschendingen

Volgens de Vereniging voor Burgerrechten in Israël (ACRI), werken er 350 particuliere beveiligers van beveiligingsbedrijf Modi’in Ezrahi in Oost-Jeruzalem. Het bedrijf werkt in opdracht van het Israëlische ministerie van Huisvesting en Bouw.

De bewakers worden geacht de ongeveer tweeduizend Joods-Israëlische kolonisten in Oost-Jeruzalem te beschermen tegen de Palestijnse bevolking in het gebied.

Omdat de beveiligers nauwelijks verantwoording afleggen over hun handelen, hebben de ACRI en Palestijnse bewoners op 31 oktober een petitie ingediend bij het Israëlische Hooggerechtshof. Ze eisen een einde aan de inzet van particuliere beveiligers in de stad.

“Anders dan bij de politie, die zich moet houden aan wetten en gedragsregels, worden particuliere beveiligers niet gehinderd door deze regels. Ook houden ze zich niet aan de basisnormen die de politie hanteert als openbaar orgaan dat het publiek moet dienen en niet slechts een bepaald deel van het publiek”, schrijft de ACRI in de petitie.

Privatisering van beveiligingsdiensten vergroot volgens de ACRI het risico op mensenrechtenschendingen en brengt mensenlevens in gevaar.

Militie

In 2005 stelde het Israëlische ministerie voor Huisvesting een commissie in die de veiligheid van kolonisten moest onderzoeken in de Oude Stad en Oost-Jeruzalem. De commissie deed de aanbeveling om de beveiliging over te dragen aan het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de Israëlische politie.

In eerste instantie stemde de regering in met deze plannen, maar kort daarna werd het besluit ingetrokken.

In september vorig jaar werd Samer Sarhan, een inwoner van Silwan, doodgeschoten door een bewaker. Zijn dood leidde tot gewelddadige botsingen tussen de Israëlische politie en Palestijnse jongeren, terwijl de verantwoordelijke bewaker nooit formeel in staat van beschuldiging is gesteld voor de moord.

“De bewakers gedragen zich als een militie. Ze kunnen doen wat ze willen”, zegt Ahmed Qaraeen. Volgens hem is het belangrijk dat de straffeloosheid waaronder de bewakers opereren, beperkt wordt. Maar de enige manier om de veiligheid van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem echt te garanderen, is het opheffen van de Israëlische nederzettingen, zegt hij.

“De kolonisten, de bewakers en de politie, ze zijn allemaal hetzelfde. Ze hebben wapens. Als de kolonisten vertrekken, zijn de problemen vertrokken. Dan hebben we de politie en de beveiligers niet meer nodig”, zeg Qaraeen.

“Ze willen dat we bang zijn. Mijn kinderen hebben het gevoel dat niemand hen kan beschermen, zelfs hun vader niet.”

take down
the paywall
steun ons nu!