Verslag, Nieuws, Wereld, Occupy Wall Street, Occupy -

Dramatische wendingen geven Occupy-beweging nieuwe boost

Na een turbulente week staat de Occupy Wall Street-beweging die nochtans worstelde met existentiële vragen weer helemaal in het centrum van de aandacht. Met dank aan arrogante politie-agenten, een wereldvreemde rector, een klungelende burgemeester en overijverige lobbyisten.

zondag 20 november 2011 18:12
Spread the love

Ja, hoe overleef je een winter in New York in tentjes op de stenen vloer van een plein dicht bij Wall Street? Het begon op de algemene vergaderingen van Occupy Wall Street bijna een existentiële vraag te worden. De kou en de enorme uitdaging om de beweging niet te laten doodbloeden zorgden dagelijks voor kleine en grote spanningen in Zucotti Park.

Maar toen was daar gelukkig de burgemeester van New York, Michael Bloomberg. Die besliste deze week om het kamp te ontruimen. Dat gebeurde ‘s nachts om één uur. Journalisten werden brutaal weggewerkt of opgepakt.De 5000 boeken van de People’s Library werden in vuilniszakken gedumpt.

Fahrenheit 451 van Ray Bradbury, maar dan echt én nu en geen science fiction. De beweging haalde weer de hoofdpunten, verontwaardiging alom en de discussies over de toekomst van de beweging kregen een totaal nieuwe wending.

Pepperspray

En dan was er dezelfde week ook nog de Californische universiteit UC Davis. Een vijftigtal studenten probeerde daar met een sit-in te verhinderen dat hun tentjes werden verwijderd door de politie. De rector van de universiteit Linda Katehi had de hulp van de politie ingeroepen om de activisten van haar campus te krijgen.

Plots neemt een agent zijn bus pepperspray en spuit de studenten recht in het gezicht. Rustig alsof hij de bloemen in zijn tuin water geeft. “ja, maar de politie voelde zich ingesloten”, probeerde een woordvoerder van de universiteit nog. Ze had de beelden van het incident nog niet echt bestudeerd, gaf ze meteen ook toe.

Een assistent-professor van UC Davis schreef meteen een open brief aan de rector waarin hij haar ontslag eiste: “You are responsible for it because this is what happens when UC Chancellors order police onto our campuses to disperse peaceful protesters through the use of force: students get hurt.”

Een dag later worden de meest aangrijpende beelden tot nu toe van de Occupy-beweging geschoten. Rector Linda Katehi verlaat de universiteit en moet op weg naar haar auto door een haag studenten stappen. Die zitten arm in arm op de grond, de positie van de studenten die een dag eerder een straal pepperspray in hun gezicht kregen. Katehi wandelt de moeilijkste meters uit haar leven en de studenten zwijgen. Het is muisstil.

De Twitter-commentaar van de schrijver Douglas Coupland (Generation X) op de beelden: “Spookiest creepiest most gamechange-revealing political video in years”.

Lobbyisten

Diezelfde dag lekte ook een nota uit van de lobbyisten van Clark Lytle Geduldig Cranford. In een memo voor de American Bankers Association stellen ze een dringende campagne tegen de Occupy-beweging voor. 

De beweging tegen Wall Street zou wel eens explosief kunnen worden, schrijven de lobbyisten. “Both the radical left and the radical right are channeling broader frustration about the state of the economy and share a mutual anger over TARP and other perceived bailouts. This combination has the potential to be explosive later in the year when media reports cover the next round of bonuses and contrast it with stories of millins of Americans making do with less this holday season.”

De bekende lobbyisten stellen voor om de achtergrond van de activisten uit te pluizen op zoek naar elementen om ze aan de schandpaal te nagelen. Kostprijs van de campagne: 850.000 dollar. Commentaar van de American Bankers Association: “Wij hebben niet om die campagne gevraagd.”

Conclusie na deze week: de tegenstanders van de Occupy Wall Street-beweging spuiten flessen pepperspray leeg op vreemdzame betogers, steken 5000 boeken in brand en proberen een klein miljoen dollar bijeen te krijgen voor een moddercampagne. Met zo’n tegenstanders maakt het weinig uit hoe sterk je zelf bent. Maar die tegenreacties tonen net ook aan hoe rijp, ingrijpend en potentieel gevaarlijk de beweging is die deze week net twee maanden oud is. 

De video van het pepperspray-incident:

 

De video van de langste wandeling van rector Linda Katehi:

De memo van de lobbyisten:

http://msnbcmedia.msn.com/i/msnbc/sections/news/CLGF-msnbc.pdf

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!