Burgeroorlog werkt na op Ivoriaanse scholen
Nieuws, Afrika -

Burgeroorlog werkt na op Ivoriaanse scholen

ABIDJAN — Officieel is de opsplitsing van het land verleden tijd voor het onderwijs in Ivoorkust, maar veel scholen zijn nog dicht en in andere instellingen ontbreekt meer de helft van de leerlingen. Het zal nog jaren duren voor de gevolgen van de twee burgeroorlogen van de afgelopen negen jaar verteerd zijn, zeggen experts.

woensdag 16 november 2011 16:46
Spread the love

Ivoorkust werd in 2002 in tweeën gedeeld door een opstand tegen de toenmalige president Laurent Gbagbo. In 2007 tekende het regime een vredesakkoord met de rebellen in het noorden van het land, maar de presidentsverkiezingen van 2010 liepen uit op een nieuwe burgeroorlog tussen Gbagbo en de aanhangers van zijn rivaal en winnaar van de stembusgang, Alassane Ouattara. Dat tweede conflict kon pas worden beslecht met de arrestatie van Gbagbo in april van dit jaar.

Wachten op vluchtelingenkinderen

Twee weken geleden begon het nieuwe schooljaar in het noorden en het zuiden van het land voor eerst sinds 2002 weer op dezelfde dag. Maar zowel in Abidjan, de economische hoofdstad van het land, als op andere plaatsen blijven veel banken erg leeg. Heel wat scholen in het zuiden, het centrum en het westen van het land zijn ook nog altijd dicht.

“We hopen dat de klassen zich na verloop van tijd vullen”, zegt Fatou Koné, een lerares van een lagere school in Duékoué, in het westen van het land. “We zijn optimistisch dat de vluchtelingen en andere ontheemden terugkeren; onder hen zijn er ook veel kinderen.” In het schooltje van Koné krijgen nu 57 kinderen les, terwijl de directie eigenlijk 180 scholiertjes had verwacht.

Alle kinderen weer op de schoolbanken krijgen, is maar één van de uitdagingen. “De problemen stapelen zich jaar na jaar op”, zegt Koné. “Er zijn niet genoeg leerkrachten met een goede opleiding, sommige klassen zijn overbevolkt en we hebben niet de nodige leermiddelen. Dat heeft ook meer en meer een effect op de kwaliteit van het onderwijs.”

Slechte resultaten

Volgens het Ivoriaanse ministerie van Onderwijs heeft vorig jaar maar 57 procent van de leerlingen in het laatste jaar van het lager onderwijs hun jaar met vrucht afgesloten. Voor het lager secundair onderwijs bedraagt dat percentage maar 17 procent, voor het hoger secundair 21 procent. Dat zijn veruit de slechtste cijfers van de afgelopen tien jaar.

Unicef, de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap, zegt dat de scholen in het noorden en het westen van het land zich nog enigszins staande wisten te houden, onder meer ook door de inzet van vrijwilligers. In andere delen van het land werd het onderwijs sterk gehinderd door het geweld. Unicef schat dat 140.000 scholiertjes in het lager onderwijs het vorige jaar niet hebben kunnen afmaken. Bijna 20.000 leerlingen hebben geen ingangsexamen kunnen afleggen voor het secundair onderwijs.

“Als je verder teruggaat in de tijd, merk je dat er bij elke politieke crisis duizenden kinderen hebben afgehaakt”, zegt Brahima Timité, een vrijwilligster die lesgeeft in een lagere school in Mankono, in het noorden van het land.

Niveau optrekken

“Het Ivoriaanse onderwijs staat voor enorme uitdagingen om het niveau van de leerlingen te verbeteren”, oordeelt Zéphirin Amangoua, een adviseur voorschools onderwijs in Abidjan. Volgens haar moeten alle leerkrachten extra vorming krijgen. Er moet iets gedaan worden aan het geweld in en rond de scholen voor secundair onderwijs, en er zijn ook nieuwe lesprogramma’s nodig die beter zijn aangepast aan de noden van de arbeidsmarkt. Andere experts vinden dat ook de ouders meer moeten doen.

take down
the paywall
steun ons nu!