Verslag, Nieuws, Wereld, Palestina -

Unesco stemt over Palestijns lidmaatschap

PARIJS — Het Palestijnse verzoek om lid te mogen worden van de Werelderfgoedorganisatie Unesco van de Verenigde Naties heeft een gespannen sfeer gecreëerd op het hoofdkwartier in Parijs. Dinsdag begon daar de 36ste Algemene Conferentie.

donderdag 27 oktober 2011 15:59
Spread the love

De conferentie is vanwege de stemming over het Palestijnse lidmaatschap extra beveiligd. Een woordvoerder van de Palestijnse delegatie zei woensdag tijdens een persconferentie te zullen vasthouden aan het lidmaatschapsverzoek en optimistisch te zijn over de uitkomst van de stemming.

“Ik verwacht dat die positief zal zijn”, zei Ismail Tallawi, algemeen secretaris van de Palestijns Nationale Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Het gaat nu niet over politieke kwesties, maar over de bescherming van cultureel erfgoed. Het Palestijnse volk heeft die bescherming nodig”, zei hij. Palestina heeft momenteel nog de status van waarnemend lid bij de Unesco.

Israëlische druk

De Verenigde Staten zullen zeker tegen het Palestijnse lidmaatschap stemmen en dreigen bij goedkeuring financiële steun aan de Unesco in te houden. Onder druk van Israël en pro-Israëlische Congresleden, stemden de VS eerder deze maand al tegen het Palestijnse verzoek toen het aan de orde kwam bij de Uitvoerende Raad van de Unesco, het dagelijks bestuur. De Uitvoerende Raad telt 58 lidstaten.

De Raad en de Algemene Conferentie nemen besluiten over toetreding tot de organisatie. De Raad stemde met 40 tegen 4 voor toelating van Palestina. Veertien leden onthielden zich van stemming.

Bij de publicatie van dit artikel was nog niet duidelijk wanneer de Algemene Conferentie over het Palestijnse verzoek zal stemmen. De Palestijnse delegatie zei gisteren een verzoek te hebben ingediend voor een toespraak tot de Algemene Conferentie van de Palestijnse minister van Buitenlands Zaken, Riyad al-Malki, aanstaande maandag. Een persvoorlichter van de Unesco zegt echter dat er nog geen datum bekend is.

Prematuur

Ook is er onduidelijkheid over het aantal benodigde stemmen voor toetreding. Volgens een Palestijnse vertegenwoordiger is “vijftig procent plus één” voldoende, maar een woordvoerder van de Unesco zegt dat een tweederde meerderheid nodig is.

Naar verwachting zullen de Palestijnen de meeste steun krijgen uit Afrika, Azië en de Arabische landen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Unesco, David Killion, noemt een volledig lidmaatschap voor Palestina “prematuur.” Anders dan bij de VN-Veiligheidsraad, hebben de VS echter geen vetorecht bij de Unesco.

Als de lidstaten voor toetreding van Palestina stemmen en de VS hun dreigement om steun in te houden hard maken, kan dat een flinke aderlating voor de Unesco betekenen. De financiële bijdrage uit de VS is goed voor 22 procent van het Unesco-budget.

– – – – – – – –
Auteur: A.D.McKenzie

take down
the paywall
steun ons nu!