Verslag, Nieuws, Wereld -

Armoede rukt snel op in Amerikaanse voorsteden

In de Amerikaanse voorsteden, lang het symbool van een welvarende Amerikaanse middenklasse, rukt de armoede razendsnel op. In de voorbije tien jaar is het aantal armen er met de helft gestegen, een pak sneller dan in de steden.

woensdag 26 oktober 2011 18:04
Spread the love

Uit cijfers van de Amerikaanse krant New York Times blijkt dat de armoede in de voorsteden met 53 procent steeg, in vergelijking met 26 procent in de steden. Het grootste deel van die stijging komt op rekening van de recessie na 2008. Deskundigen spreken in de krant over een “schokkende groei”.

Concentratie

Ook de concentratie van armoede verschuift van de steden naar voorstedelijke gebieden. In 2000 leefde 49 procent van de armen in de suburbs, nu is dat aandeel gestegen naar 55 procent. Voor het eerst in de geschiedenis leeft dus meer dan de helft van de armen in voorstedelijke gebieden.

Er zijn verschillende redenen voor de trend: de huizen in de wijken worden ouder, en dus goedkoper. Vooral migranten en armere families uit steden werden door de goedkopere huizen aangetrokken.

De gevolgen voor de gemeenschappen zijn verstrekkend: de nadruk lag ooit op veiligheid, een goede brandweer en wegenonderhoud, maar moet noodgedwongen verschoven worden naar de sociale problemen die met armoede gepaard gaan. En dat net nu overheden zelf met erg krappe budgetten kampen. “De voorsteden waren altijd de plek van de kansen: een betere school, een groter huis, een betere job”, zegt hoogleraar Scott Allard in de New York Times. “Vandaag is dat lang niet meer zo juist als de populaire mythologie ons wil doen geloven.”

Ontkenning

Hulporganisaties en religieuze gemeenschappen proberen bij te springen waar het kan, maar worden geconfronteerd met schaamte en ontkenning onder de bewoners. Wie hulp nodig heeft, durft daar vaak niet openlijk om vragen. Andere inwoners vinden het moeilijk te geloven dat er armoede in hun wijk heerst.

Toch worden de problemen stilaan zichtbaar in de wijken. De suburbs, ooit het kraaknette voorbeeld van de Amerikaanse droom, krijgen vaker te maken met vuilnis op straat, leegstaande huizen en verwilderde tuinen. Hoewel het misdaadcijfer nog beduidend lager ligt dan in de stad, stijgt het aantal inbraken.

take down
the paywall
steun ons nu!