Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Antwerp Expo, Boekenbeurs, 75 jaar Boekenbeurs, Geert Joris, Y.M. Dangre, 'Vulkaanvrucht', Debuutprijs -

Jubileumeditie Boekenbeurs: Debuutprijs 2011 voor Y.M. Dangre met ‘Vulkaanvrucht’

ANTWERPEN - Jubileumeditie van de Boekenbeurs dit jaar: met 75 kaarsjes op de taart zal de beurs de bezoekers verwelkomen in Antwerp Expo van 31 oktober tot en met 11 november. Wij vernamen uit de mond van Geert Joris, directeur van Boek.be, dat de Boekenbeurs niet uit Antwerpen zal verhuizen zolang hij directeur is. Er ging een paar jaar geleden het gerucht om naar Gent te verhuizen.

donderdag 6 oktober 2011 15:40
Spread the love

Om dit jubileum te vieren, zal er op 30 oktober een murga-parade door de Antwerpse straten trekken. Van het Letterenhuis tot Antwerp Expo. Ook loopt er momenteel een tentoonstelling – nog tot 20 november – in het Letterenhuis over 75 jaar Boekenbeurs.

Maar de meeste aanwezigen donderdagmorgen op de persconferentie over de voorstelling van de Boekenbeurs waren gekomen om de naam te vernemen van de winnaar van de Debuutprijs 2011.

De prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur gaat dit jaar naar Y.M. Dangre voor zijn roman ‘Vulkaanvrucht’. Op 30 oktober 2011 zal Dangre tijdens de vooropening van de Boekenbeurs de prijs ter waarde van 2.600 euro in ontvangst nemen. Deze prijs komt tot stand met de steun van de stad Antwerpen.

Y.M. Dangre (°1987) is dichter en schrijver. Zijn naam – geen pseudoniem – dook al eerder op in literaire tijdschriften als ‘Het Liegend Konijn’, ‘Met Andere Zinnen’ en ‘Deus Ex Machina’. Dangre schreef onder meer pastiches op de Franse symbolisten en een hommage aan Hugo Claus.

Vervolgens dook er een sterk stuk proza op in ‘Print is dead’ (kortverhalen). Het was een fragment uit zijn op stapel staande ‘Vulkaanvrucht’, waaraan hij drie jaar in stilte heeft gewerkt en dat uitkwam in 2010.

Dangre schrijft ook poëzie, een genre dat hij als primair beschouwt in de hiërarchie van de letteren. In januari 2011 kwam zijn debuutbundel ‘Meisje dat ik nog moet’ (De Bezige Bij, Antwerpen) uit.

‘Vulkaanvrucht’ is volgens de jury “de combinatie van een turbulente familiesaga met een pijnlijke liefdesroman in een kosmopolitische setting” …

Bekijk meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627830657660/show/

take down
the paywall
steun ons nu!