Verslag, Nieuws, Wereld, Economie -

Rastani, de eerlijke trader: echt of niet echt?

Niet alleen in de studio van de BBC vielen de monden open toen trader Alessio Rastani opbiechtte dat hij droomt van een nieuwe recessie. “Omdat je er rijk kan door worden.” Is Rastani een satiricus, misschien zelfs een lid van The Yes Men? Dat daarover een dag lang werd gespeculeerd, zegt veel over ons financieel systeem.

dinsdag 27 september 2011 22:13
Spread the love


doc

“Regeringen heersen niet over de wereld. Goldman Sachs heerst over de wereld.”
“Elke avond ga ik naar bed en droom ik van een nieuwe recessie.”
“Ik ben een handelaar, als ik een manier zie om geld te verdienen dan volg ik die. Het interesseert ons niet hoe we de economie kunnen herstellen.”

Velen die Rastani het kille financiële systeem zagen ontmaskeren, dachten meteen dat hij één van The Yes Men was, die groep activisten die zich uitgeven voor de machtigen der aarde om hen vervolgens voor de ogen van de wereld in hun blootje te zetten.

De BBC ontkende dat in alle talen. “We’ve carried out detailed investigations and can’t find any evidence to suggest that the interview with Alessio Rastani was a hoax.”

The Yes Men reageerden ook al snel. “We hebben nog nooit van Rastani gehoord.” Volgens The Yes Men gaat het om een echte trader die alleen wat eerlijker is dan normaal.

The Yes Men: “Who in big banking doesn’t bet against the interests of the poor and find themselves massively recompensed—if not by the market, then by humongous taxpayer bailouts? Rastani’s approach has been completely mainstream for several years now; we must thank him for putting a human face on it yesterday.”

Een echte trader blijkt Rastani echter niet te zijn. Forbes stelde hem een aantal moeilijke financiële vragen waar hij zich wel wist uit te babbelen, maar het was uiteindelijk The Telegraph die de waarheid achterhaalde.

Ja, hij is een onafhankelijke trader, maar dat betekent alleen dat hij wel eens op de beurs speelt met zijn eigen spaarcenten en misschien ook met die van kennissen. Hij heeft geen vergunning van de Financial Services Authority en heeft ook nooit voor een bedrijf gewerkt in het financiële hart van de Britse hoofdstad.

“I’m an attention seeker. That is the main reason I speak. That is the reason I agreed to go on the BBC. Trading is a like a hobby. It is not a business. I am a talker. I talk a lot. I love the whole idea of public speaking”, vertelt Rastani aan The Telegraph.

Hij heeft ook een bedrijfje dat lezingen organiseert en woont met zijn vrouw in een klein huisje in Zuid-Londen.

Hoe Rastani op het BBC-scherm verzeild is geraakt, is niet duidelijk. Ze vroegen het mij gewoon, zegt hij zelf. “En ik meende elk woord.”

Zoals The Yes Men terecht opmerken, is wat hij zei niet eens zo verrassend. Dat hij het zo zonder verpinken live op tv vertelde was wel uitzonderlijk.

Daarom wisten we een dag lang niet of het echt was. Omdat het zo echt had kunnen zijn.


dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!