Op 15 september kon de Canadese politie Shameer Allie arresteren, een Guyanees die in Canada al was veroordeeld voor geweldpleging en verboden wapendracht. Hij werd gezocht om uitgewezen te worden. De tip die tot zijn aanhouding leidde, kwam binnen via de omstreden website met gevaarlijke criminelen die illegaal in Canada verblijven.
Omstreden vrijlatingen
De website werkt dus, maar het gerechtelijke systeem blijkt nog niet helemaal afgestemd op de nieuwe aanpak. In augustus nam minister voor Openbare Veiligheid Vic Toews de dienst Immigratie en Vluchtelingen onder vuur omdat die een andere gevaarlijke arrestant die na een tip was aangehouden, op borgtocht had vrijgelaten. De Salvadoraan Walter Guzman had zijn plaats op de zwarte lijst verdiend met de smokkel van verboden middelen, een overval en bedreigingen.
Toews wil laten onderzoeken of de wetten die de rechten van migranten en vluchtelingen in Canada beschermen, moeten worden herzien. Mensen die op het punt staan te worden uitgewezen, kunnen nog steeds worden vrijgelaten. De bestaande regeling dwingt de overheid te bewijzen dat uitgeprocedeerden die vastgehouden worden, ook werkelijk een gevaar uitmaken voor de samenleving. Voorlopig is het nog niet duidelijk of er een wetswijziging komt en hoe de nieuwe regels er zullen uitzien.
Maar er komt tegenwind van organisaties die het opnemen voor migranten en vluchtelingen. Die stellen dat de bestaande wetten al voldoende mogelijkheden bieden om gevaarlijke criminelen achter de tralies te houden.
Openbare lastercampagne
De dienst Immigratie en Vluchtelingen moet de rechten van individuele migranten afwegen tegen eventuele bewijzen die de overheid aanvoert om te stellen dat die persoon tot geweld neigt, zegt Janet Dench, de directeur van de Canadese Raad voor Vluchtelingen. De wetswijzigingen die nu worden overwogen, lijken volgens haar “de onafhankelijkheid van het gerecht te ondermijnen.”
Dench is ook niet gelukkig met de publicatie van de lijst met de meest gezochte criminele buitenlanders in Canada op het internet. Volgens de Raad voor Vluchtelingen gaat het om een “gezamenlijke campagne van de overheid om vluchtelingen en immigranten” in verband te brengen met criminaliteit en misbruiken. Dat is volgens Dench niet aanvaardbaar, want de overheid geeft zelf toe dat “maar een klein deel” van de nieuwkomers misdaden begaat.
Volgens Dench voelt haar organisatie het effect van de media-aandacht die de publicatie van de zwarte lijst kreeg: tegen migranten worden meer tirades afgestoken die blijk geven van “schaamteloos racisme”.
Gerechtelijke achterstand
James Bissett, een adviseur van het Canadese Centrum voor Hervorming van het Immigratiebeleid, oordeelt dat Canada eerst en vooral werk moet maken van de fundamentele problemen in het Canadese uitwijzingsbeleid. In 2007 bleken er in Canada tegen 62.000 uitgeprocedeerden uitwijzingsbevelen te bestaan. De overheid moet zich nog door 50.000 meer recente asielaanvragen heen worstelen die zich de afgelopen jaren hebben opgestapeld. Tot voor kort deed de regering niet veel moeite om achter uitgeprocedeerden met een uitwijzingsbevel aan te gaan, “waarschijnlijk omdat de middelen daarvoor ontbraken”, zegt Bissett. De publicatie van de zwarte lijst geeft aan dat er nu een hogere prioriteit wordt gegeven aan uitwijzingen.