Website nagelt corrupte ambtenaren aan schandpaal
Nieuws, Wereld -

Website nagelt corrupte ambtenaren aan schandpaal

BRUSSEL — Op Corruptiontracker.org kan elk slachtoffer van corruptie zijn of haar verhaal kwijt. De site wil zo een wereldwijd verzamelpunt worden voor informatie over corrupte ambtenaren en politici.

vrijdag 2 september 2011 16:10
Spread the love

Wie gedwongen wordt om smeergeld moet betalen, weet niet altijd waar hij of zij met die informatie terecht kan. In sommige landen is een aanklacht tegen een corrupte politieagent of ambtenaar bovendien een hopeloze of zelfs riskante onderneming.

Onlineaangifte

Corruption Tracker wil daar iets aan doen met een nieuwe website waar iedereen zijn of haar verhaal kwijt kan. De bezoeker kan anoniem of onder de eigen naam aangifte doen van de corruptiepoging, inclusief locatie en tijdstip. De site biedt zelfs de mogelijkheid om foto’s en video aan het verhaal toe te voegen, of te refereren naar berichten in lokale kranten.

Corruption Tracker combineert die informatie met bestaande gegevensbanken zoals die van Global Integrity, een ngo die strijdt tegen corruptie.

Om de aangiftes te verifiëren maakt de site gebruik van verschillende systemen. Het belangrijkste is de macht van het cijfer: als tientallen mensen een ambtenaar of dienst als corrupt bestempelen, dan stijgt de kans dat dat ook zo is, luidt de redenering. Ook websites als Wikipedia zijn gebouwd op die “mening van de meerderheid”. Daarnaast houdt een netwerk van regionale vrijwilligers de aantijgingen in het oog, en werken de initiatiefnemers aan een intelligent systeem om anomalieën op te sporen.

Aanvankelijk lijkt de site dan ook een bescheiden verzameling van anekdotes: politieagenten in India die smeergeld vragen om een boete te vermijden of een corrupte burgemeester in Mexico. Maar de initiatiefnemers maken zich sterk dat de site een wereldwijd referentiepunt kan worden naarmate de naambekendheid groeit en daarmee ook het aantal aangiftes.

www.corruptiontracker.org

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!