Het Sarajevo Filmfestival komt naar ons land toe (foto: Jochem Oomen)
Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Balkan, Kosovo, Antwerpen, Bosnië-Herzegovina, Roma-Zigeuners, Albanie, Goran Bregovic, Bibliotheek Permeke, Provincie Antwerpen, Joegoslavië, Bulgarije, Esma redzepova, Watmet, Balkanfestival, Kroatie, Macedonie, Boban i Marko Markovic Orkestra, Openluchttheater Rivierenhof, Sarajevo Filmfestival, Stripfestival Turnhout -

Balkanfestival zet Zuidoost-Europa in de spotlights

ANTWERPEN - Liefhebbers van de Balkan kunnen dit najaar in de stad en de provincie Antwerpen hun hart ophalen. Aan een Balkanfestival van wel drie maanden lang. Met een indrukwekkend programma waarbij muziek, film, exposities en verhalen hand in hand gaan. Met Goran Bregovic en Esma Redzepova als headliners.

dinsdag 30 augustus 2011 12:45
Spread the love

Clichédoorbrekend

Veel West-Europeanen denken bij de Balkan nog vaak aan de oorlogen in Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Kosovo en Macedonië. Inmiddels hebben deze landen de oorlogen achter zich gelaten en bouwen zij volop aan de toekomst.

Dat de Balkanlanden een rijke cultuur kennen, is ook niet door iedereen geweten. Onbekend maakt immers onbemind. Juist daarom laat het Balkanfestival mensen in de provincie Antwerpen kennis maken met de verschillende facetten van de rijke Balkanculturen.

De culturele centra van de stad en de provincie werken daarbij samen met ontmoetingscentra, bibliotheken, abdijkerken, bioscopen, dienstencentra en een opvangcentra van Fedasil om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

Sarajevo Filmfestival

Zaterdag 3 september bijt de Servische blaaskapel Boban i Marko Markovic Orkestra de spits af in Openluchttheater Rivierenhof in Deurne. Voor de gelegenheid komen er dit najaar grote namen als Goran Bregovic, Esma Redzepova en Ivo Papasov.

Er wordt opvallend veel aandacht besteed aan films uit Zuidoost-Europa. Een selectie sterke films van het Sarajevo Fillmfestival met scherpe titels als Broken Mussels of Wasted Youth passeren er de revue.

Op verschillende plekken in de stad en in de provincie gaan ook Balkan-gerelateerde exposities door. Strips van de Balkan worden onder andere tijdens het Stripfestival Turnhout getoond. En de hele maand september is er een culinaire expositie in Bibliotheek Permeke in Antwerpen: Clivovic vs. Kebabtje.

Roma-zigeuners

Volksverhalen en persoonlijke verhalen over migratie maken het verhaal compleet. En workshops als ‘Roma en de Balkan’ kunnen zeer interessant zijn voor mensen die met Roma-zigeuners werken.

Positief aan dit festival is, is dat het zich niet enkel beperkt tot het voormalige Joegoslavië, maar ook landen als Albanië en Bulgarije extra in de spotlights zet. Zelfs Roemenië wordt er bij betrokken.

Meer info? Ga naar http://www.balkanfestival.be of hou DeWereldMorgen.be in de gaten de komende maanden. Het Balkanfestival loopt van september tot en met december 2011.

take down
the paywall
steun ons nu!