Anna Hazare
Nieuws, Wereld, Corruptie, India, Anna Hazare -

India in de ban van strijd tegen corruptie

Tienduizenden mensen kwamen de voorbije weken op straat om Anna Hazare te steunen in zijn strijd tegen corruptie. De 74-jarige activist wordt vergeleken met Mahatma Gandhi, niet alleen vanwege zijn brilletje en witte kleding, maar ook omwille van zijn geweldloos verzet.

donderdag 25 augustus 2011 19:45
Spread the love

Anna Hazare is een voormalige gelauwerde legerofficier die na een bijna-doodervaring op zijn 26ste besloot om zijn leven te wijden aan de mensheid. Al jarenlang stelt hij de diepgewortelde corruptie in het Indiase politieke leven aan de kaak. Op 5 april van dit jaar begon Anna Hazare met een hongerstaking. Hij eiste dat de Indiase regering een strenge anti-corruptiewet zou uitbrengen zoals die werd voorgesteld in het Jan Lokpal-wetsvoorstel. Dat voorzag in de aanstelling van een onafhankelijke ombudsman (lokpal) die de macht heeft om overheidscorruptie aan banden te leggen. 

Het wetsvoorstel dat uiteindelijk werd voorgelegd was heel wat minder doortastend dan gehoopt. Slechts 0,5 procent van de Indiase overheidsmedewerkers zou onder de nieuwe wet vallen. De rest bleef buiten schot. Het hele land protesteerde mee om Hazare te steunen.

“Zijn geweldloze maar agressieve protest op de wijze van Gandhi, en zijn strijd tegen de corruptie, raakte een gevoelige snaar bij de Indiërs”, vertelt de Indiase schrijver Chetan Baghat. “Er zijn duizenden ngo’s die elke dag strijden over dergelijke thema’s, maar nooit kregen ze zo’n massale steun. Van riksjarijders tot softwareontwikkelaars, van zakenlui tot spirituele leiders: alle lagen van de bevolking staan achter Anna Hazare.”

Nooit geziene massamanifestaties

Op 9 april beëindigde Hazare zijn hongerstaking nadat de regering zijn eisen aanvaardde. Een commissie werd belast met de taak een wetgeving op te stellen. Maar de nieuwe anti-corruptiewet is te laks, vond Hazare. Hij stopte opnieuw met eten en werd opgesloten in de gevangenis. Zijn arrestatie op 16 augustus leidde tot nooit geziene massamanifestaties over heel India.

Omdat ze besefte dat hij op die manier enorm veel aandacht kreeg, liet de regering hem al na enkele uren weer vrij. Hazare weigerde te vertrekken, tenzij hij mocht blijven protesteren tegen de nieuwe wet. Hij kreeg toestemming om vijftien dagen lang in een park een hongerstaking te houden.

Nieuw bewustzijn

Ondertussen blijft de naam Hazare weerklinken doorheen het land, zowel in dorpen al in de steden. Volgens de tv-zender Channel 4 zijn de protesten tegen corruptie een uiting van een ‘nieuw bewustzijn’ van een nieuwe generatie Indiërs die een breder besef hebben van wat er in hun land gebeurt.

Het grote publiek uit steeds meer zijn woede en frustratie over de wijdverspreide corruptie, die als een juk op de schouders van de nationale regering ligt. De Congress Party wordt de jongste maanden geconfronteerd met het ene schandaal na het andere, en de leiders werken hard om het volk te overtuigen van hun harde aanpak tegen corruptie. Tevergeefs, want de publieke scepsis blijft hoog.

Shanti Bhushan, een voormalige minister die nu de protesten mee aanvoert, stelde dat “de mensen van dit land voor het eerst het gevoel hebben dat ze mee het verschil kunnen maken. Ze voelen zich geen slaaf meer. We zijn burgers van een vrij land. En onze stem heeft belang.”

Onze eigen mensen

Devulapalli Srinivasa Murti vertelt: “Vroeger werd ons land bestolen door buitenlandse indringers die onze rijkdom en masse naar huis sleepten. Maar daar zagen we nog de logica van in. Nu zijn het echter onze eigen mensen die ons land beroven, zelfs nadat we trots de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen.”

“Maar politieke onafhankelijkheid is niet relevant zonder economische onafhankelijkheid”, gaat Devulapalli verder. “Via illegale transacties die gelinkt zijn aan terrorisme, zijn massa’s zwart geld uit ons land geloosd, waardoor onze economische onafhankelijkheid in het gedrang komt. Dat maakt de kruistocht tegen corruptie zo belangrijk.”

Gisteren maakte de Evangelische Alliantie in India bekend zich aan te sluiten bij het protest.De kerken vragen de overheid de kritiek van Hazare serieus te nemen en stellen dat de corruptie als een gezwel bezit neemt van de Indiase samenleving.

“Deze ‘zondige cultuur’ dringt ook steeds meer in de kerken door’, waarschuwt algemeen secretaris Richard Howell. “Het protest moet worden gezien als een ontwaken van het morele bewustzijn. Het is tijd dat de kerk hieraan meedoet. Door eerlijkheid, ootmoed en trouw tegenover God kan de kerk een positieve invloed hebben.”

De Indiase premier Manmohan Singh heeft Hazare nu gevraagd zijn hongerstaking stop te zetten, en riep het parlement op om te debatteren over de voorstellen van de anti-corruptieactivisten. Maar het is nog maar de vraag of een debat over de voorstellen zal volstaan voor Anna Hazare.

Hij is immers nog niet bereid zijn actie op te geven. “Ik geloof dat ik niet zal sterven voor de wetsvoorstel over de ombudsman is goedgekeurd”, zei hij in een toespraak voor enkele duizenden aanhangers. 

take down
the paywall
steun ons nu!