Doodstraf verdeelt Palestijnen
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika -

Doodstraf verdeelt Palestijnen

RAMALLAH — De executie van een Palestijnse vader en zoon door de veiligheidsdiensten van Hamas in Gaza brengt een verschil in opvatting over de doodstraf tussen de Palestijnen aan het licht. In de Westelijke Jordaanoever worden terechtstellingen tijdelijk opgeschort.

dinsdag 16 augustus 2011 15:26
Spread the love

De executies werden voltrokken ondanks druk van Palestijnse en internationale mensenrechtenorganisaties, die ijveren voor de afschaffing van de doodstraf in de bezette Palestijnse gebieden. “Hoewel weinig van de doodstraffen in de Westelijke Jordaanoever uitgevoerd worden – president Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) tekent het bevelschrift niet – is het strafrechtelijk systeem er niet op verbeterd. We willen dat de PA zijn wetten veranderd”, verklaart Jaber Wishah van het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCM). 

De twee werden in juli door ophanging ter dood gebracht nadat ze voor verraad en moord waren veroordeeld door een burgerlijke rechtbank in november 2004. Volgens functionarissen van Hamas hadden de mannen bekend dat ze informatie aan het Israëlische leger hadden bezorgd waarmee Palestijnse verzetstrijders werden opgespoord. Een van hen was Hamasleider Aziz Rantisi, die in 2004 stierf bij een Israëlische luchtaanval op zijn auto.

Het PCM hekelt de executies, die volgens het Centrum werden uitgevoerd zonder de goedkeuring van Abbas, hoewel dat volgens de Palestijnse wet verplicht is. De leider heeft in recente gevallen die goedkeuring niet gegeven, waardoor er de facto een moratorium kwam op de ultieme straf in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, waar de regering van Abbas gevestigd is.

Militaire rechtbanken

Met het politieke schisma tussen de leiders van Hamas in Gaza en die van Fatah op de Westoever in 2007, kwam er ook een breuk in het Palestijnse juridische systeem. Hamas werkt juridisch onafhankelijk van de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse strafwet van toepassing in de Westelijke Jordaanoever laat de doodstraf toe voor zeventien misdrijven. In de Gazastrook zijn dat vijftien misdrijven. Normaal is het een burgerlijke rechtbank die de ultieme straf uitspreekt, maar de Palestijnse Autoriteit beroept zich ook op de PLO Revolutionaire Strafwet van 1979. Deze strafwet legt de doodstraf op voor 42 misdrijven en wordt uitgesproken door bijzondere militaire rechtbanken. Ze zijn verantwoordelijk voor de meerderheid van de doodstraffen die de PA oplegt.

Deze situatie krijgt kritiek van civiele rechters. Thuraya Alwazir, een van de weinige vrouwelijke rechters, is niet opgezet met de militaire rechtbanken die de rechtspraak van burgerlijke rechtbanken overnemen. “We menen dat alleen civiele rechtbanken de bevoegdheid mogen hebben om de doodstraf op te leggen. De president kent onze bezorgdheid en zou zich buigen over de kwestie. Maar door de huidige politieke situatie beweegt er niet veel.”

Vijf executies

Volgens de Israëlische rechtenorganisatie B’tselem is de doodstraf in het Palestijnse strafrechtelijke systeem op verschillende manieren in tegenspraak met internationale wetten. Ze noemt het hoge aantal misdrijven waarop de ultieme straf staat en de manier waarop deze bijzondere rechtbanken de rechten van de beschuldigde negeren. Die krijgen weinig kans om zich te verdedigen, en er is geen beroep mogelijk tegen de beslissing.

Dit jaar werden er vijf Gazanen geëxecuteerd door de autoriteiten van Hamas. Volgens B’tselem werden er tussen 1995 en 2010 89 Palestijnen ter dood veroordeeld. “Slechts” achttien executies werden voltrokken. Twee van de doodstraffen werden omgezet in gevangenisstraf, acht van de ter dood veroordeelden werden vermoord in voorhechtenis. Drie anderen werden dan weer gedood toen ze probeerden te vluchten tijdens het militaire offensief van Israël in Gaza in december 2008 en januari 2009.

Elf mensen werden vrijgelaten of konden ontsnappen, terwijl twee veroordeelden vermist zijn. De rest blijft op zijn straf wachten.

– – – – – – – –
Auteur: Mel Frykberg

take down
the paywall
steun ons nu!