Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Recensie, Poëzie, Antwerpen, Peter Holvoet-Hanssen, Kortfilm, Stadsfilmgedicht, 'De Veer van César' -

‘De Veer van César’ in Antwerpen

Het Antwerpse Steen aan de Schelde is maandagavond 11 juli the place to be. Geen Vlaamse feestdag, een ander sprookje: 'De Veer van César'. Een symbiose van kortfilm, animatie en poëzie waarbij stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen een dikke vinger in de pap heeft.

vrijdag 8 juli 2011 13:15
Spread the love

Aan het ‘stadsfilmgedicht’ (20 min) van Minske van Wijk en Oscar Spierenburg werken bekende namen mee. Pjeroo Roobjee met Adriaan Raemdonck van de Zwarte Panter, Jan Decleir, Robbe De Hert en Guido Lauwaert. Peter Holvoet-Hanssen schreef speciaal voor deze film het gedicht ‘Brief aan Jérôme’. (1)

In de film zien we tal van figuren uit de literaire en artistieke kringen in bruinekroegscènes. Dat zorgt voor een couleur locale. De Antwerpenaar herkent vele locaties. Het is geen chauvinistisch kunstwerk. Regisseur Oscar Spierenburg: “Iedereen kon zijn eigen dialect spreken, waardoor de film het lokale oversteeg”.

Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen: “Kan je aanwezig zijn en verdwijnen tegelijkertijd? Ik woon al heel lang in deze stad, maar ik heb me altijd een ‘aangespoelde’ gevoeld”.

Picoux Productie lanceert met ‘De Veer van César’ haar debuut. Pjeroo Roobjee (César) is eigenaar van een speelgoedwinkel. Hij is zo vergroeid met zijn werk dat hij de reële blik op de werkelijkheid verliest. Hij dwaalt door de stad en ziet zijn speelgoed tot leven komen. De ‘Veer van César’ is een prachtige samenvloeiing van poëzie, animatie en beeld.

Eind mei ging het filmgedicht in première in de Antwerpse Roma, nadien was het te zien in Gent. Linda Asselbergs in Knack: “‘Beeldschoon’, zo hoorde ik iemand ‘De Veer van César’ typeren en daar kan ik me alleen maar naadloos bij aansluiten. Het geheel is sprookjesachtig, warm en ontroerend zonder ooit klef of sentimenteel te worden”.

De makers van de film wijzen ook op het verdere teloor gaan van de authentieke stad. Aan Lennie Stinissen zei Minske van Wijk in De Standaard: “Onlangs liep ik langs een van mijn lievelingshuizen in Antwerpen: afgebroken … Vastgoedkantoren kopen overal oude panden op en breken ze af. Wij zijn daar niet ongevoelig voor”.

De ‘Veer van César’ is een kortfilm over verdwijnende schoonheid en authenticiteit. César heeft een speelgoedwinkel, maar geen klanten. In De Standaard: “Niemand is nog geïnteresseerd in zijn houten tollen of handgemaakte ijzeren muisjes met een veer. Is César uit de tijd of tolt de wereld buiten de speelgoedwinkel te snel om zijn as? Als de winkel verkocht wordt, vervreemdt hij van de buitenwereld. De echte en de speelgoedwereld vloeien in elkaar over. César functioneert almaar trager, tot zijn veer stilvalt”. (2)

Peter Holvoet-Hanssen & Picoux Productie nodigen je uit op maandag 11 juli in de Zomerbar aan het Steen. Naast de Schelde, nabij de Grote Markt. Vertoningen om 20u, 21u30 en 22u30. Toegang gratis.

1  – ‘Brief aan Jérôme’  http://www.mededelingen.over-blog.com/article-peter-holvoet-hanssen-brief-aan-jerome-73775382.html

2  – Info: http://productie.picoux.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!