Het Zweedse schip 'Julliano' gesaboteerd in Griekse haven
Nieuws, Wereld, Journalisten, Israël Palestina, Free Gaza, Provocatie, Freedom Flotilla 2, Israëlische regering, Griekse havens, Politieke druk -

Freedom Flotilla II onder politieke druk en sabotages

Tien boten met een duizendtal passagiers uit 22 landen vertrokken vorige week uit verschillende havens richting Griekenland. Van daaruit zet de Freedom Gaza-vloot koers naar Gaza om er de Israëlische blokkade aan te klagen. Er varen ook vier Belgen mee. Het vertrek uit Athene verloopt alvast niet van een leien dakje. De Freedom Flotilla II kampt met politieke druk, dreigementen en sabotages.

dinsdag 28 juni 2011 18:25
Spread the love

De boten vertrokken vanuit onder andere Frankrijk, Spanje, Ierland, Canada, de VS, Denemarken en Zweden en komen samen in internationale wateren voor Griekenland en in Griekse havens. Van daaruit zetten ze samen de tocht verder richting Gaza.

De start verliep alvast niet van een leien dakje. Zo trok het grootste Turkse schip, de Mavi Marmara – waarop vorig jaar negen opvarenden werden doodgeschoten – zich op het nippertje terug wegens ‘technische’ problemen. Naar verluidt zou de enorme Israëlische druk op de Turkse regering de echte reden zijn.

Schip niet zeewaardig na klacht

In de haven van Athene mocht de Amerikaanse zeilboot ‘The Audacity of Hope’ met 50 passagiers afgelopen donderdag alvast de haven niet verlaten omdat een onbekend individu klacht indiende als zou het schip niet zeewaardig zijn. Het schip moet nu wachten op een grondige inspectie voor het de haven mag verlaten.

Dinsdag werd het Zweedse schip ‘Julliano’ dat voor een Griekse haven lag, gesaboteerd. Volgens de organisatoren hebben duikers de schroef van het schip vernield en zal het enkele dagen duren voor het schip gerepareerd is.

Opvarenden en organisatoren maken zich alvast zorgen over de houding van de Griekse regering. Aanvankelijk steunde ze de Flotilla en de eis voor de opheffing van de blokkade van Gaza. Maar de belabberde economische situatie maakt dat ze mogelijke politieke druk zowel van Israël als de VS niet zou kunnen weerstaan.

Israël onderhoudt immers uitgebreide handelsrelaties met Griekenland. De Griekse regering staat ook klaar om een IMF-lening te krijgen.

Flotilla is ‘provocatie’ zegt Israël

Israël probeerde er alles aan te doen om regeringen onder druk te zetten met de bedoeling de Freedom Flotilla tegen te houden. De Flotilla is volgens Israël een ‘provocatie’. De Israëlische regering dreigt ermee alles in het werkt te zullen stellen om de vloot te verhinderen Gaza te bereiken en ze beroept zich op haar recht op zelfverdediging. 

De opvarenden en sympathisanten schreven hun regeringen aan met de vraag om bescherming. De VS heeft al laten weten dat ze de Freedom Flotilla een ‘overantwoorde provocatie’ vindt en dat de Amerikaanse deelnemers boetes en celstraffen riskeren.

Israël waarschuwde ook de journalisten dat ze bij deelname aan de Flotilla de komende tien jaar Israël niet meer binnen mogen en hun materieel geconfisqueerd zal worden. Daarop kwam protest vanuit de mediawereld met vragen over de Israëlische persvrijheid. Onder druk werden die dreigementen ingetrokken.

Meer dan veertig journalisten van over heel de wereld zullen verslag uitbrengen op de Flotilla. Daarnaast varen er ook heel wat politici, bekende schrijvers, kunstenaars en sportfiguren mee.

VN blijft tegen plan Flotilla gekant

De VN heeft Israël al verschillende malen gevraagd om de illegale blokkade van Gaza op te heffen, maar blijft toch ook gekant tegen een Flotilla.

De VN roept de organisatoren van de vloot op om de geijkte kanalen te gebruiken om hulp te leveren aan Gaza. Maar volgens de organisatoren zitten de Palestijnen niet te wachten op aalmoezen van de internationale gemeenschap, maar willen ze hun vrijheid.

take down
the paywall
steun ons nu!