Verontwaardiging over doodstraffen in Bahrein
Nieuws, Wereld -

Verontwaardiging over doodstraffen in Bahrein

ATLANTA — Mensenrechtenorganisaties en Westerse landen zijn verontwaardigd over twee doodstraffen die werden uitgesproken in Bahrein na protesten tegen de regering.

maandag 13 juni 2011 16:52
Spread the love

De twee demonstranten, Ali Abdulla Hassan Al Sinkees en Abdulaziz Abdul Ridha Ibrahim Hassan, zijn veroordeeld voor de dood van twee politieagenten die omkwamen tijdens de protesten in Bahrein. De demonstranten werden veroordeeld door het Nationale Hof voor de Veiligheid, een speciale rechtbank die in het leven geroepen werd toen Bahrein in maart 2011 te maken kreeg met grootschalige protesten.

Speciale rechtbanken

De staat van beleg werd al opgeheven op 1 juni, maar de speciale rechtganken blijven aan de slag en behandelen tientallen zaken, Faraz Sanei van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De rechtbanken bestaan uit twee burgerlijke rechters en een militaire rechter om “de rechten van de beklaagde op een eerlijk proces te garanderen.”

Maar de processen worden achter gesloten deuren gehouden. Het is ook niet duidelijk waar de beklaagden vastgehouden worden en ze mogen geen contact hebben met familie of een advocaat.

De Bahreinse overheid publiceerde een video waarop de mannen toegeven de daders te zijn, maar daar Sanei vermoedt dat de twee gefolterd zijn. Ook het Bahreinse Centrum voor Mensenrchten, een organisatie die officieel verboden is, heeft het over grootschalige marteling van demonstranten.

Sinds het begin van de protesten heeft Bahrein honderden burgers gevangen gezet. Eén van de arrestanten is Mohammed al-Tajer, de mensenrechtenadvocaat die de twee terdoodveroordeelden wilde verdedigen.

Doodstraf

Bahrein voert relatief weinig doodstraffen uit in vergelijking met landen als de VS en Iran, maar mensenrechtenactivisten vrezen voor een nieuwe golf van doodstraffen na de protesten eerder dit jaar. “We zijn van mening dat elke executie een schending van de mensenrechten is”, zegt Brian Evans van Amnesty International. “Het is een wrede, onmenselijke en vernederende straf.”

“Bovendien zijn we erg bezorgd dat burgers achter gesloten deuren berecht worden door speciale rechtbanken en dat ook hun beroep behandeld wordt door een militaire rechtbank”, zegt hij. “Dat komt neer op een oneerlijk proces. We ijveren voor een nieuw proces dat strookt met de internationale standaarden.”

Ook de Europese Unie en met name Frankrijk hebben hun verontwaardiging geuit over de veroordeling. “Deze terdoodveroordeling riskeert de spanningen in Bahrein verder op te drijven en is dus een nieuw opstakel voor nationale verzoening”, zei Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton.

De VS zijn minder hard in hun afwijzing. Eerder deze week nog had de Amerikaanse president Obama een ontmoeting met de Bahreinse kroonprins Salman bin Hamad Khalifa. “De Amerikaanse positie in Bahrein is erg verschillend van die tegenover Egypte”, merkt Evans op.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!