India begint natuurgeneesmiddelen te certificeren
Verslag, Nieuws, Milieu, Samenleving -

India begint natuurgeneesmiddelen te certificeren

De Indiase overheid heeft een vrijwillig systeem opgezet voor de certificering van natuurgeneesmiddelen. Volgens Business Wire India moet het label Indiase producenten onder meer helpen de groeiende internationale markt voor geneeskrachtige plantenextracten te veroveren.

maandag 6 juni 2011 15:26
Spread the love

Het nieuwe systeem werd eind mei gelanceerd door de National Medicinal Plants Board (NMPB), een overheidsorgaan dat het gebruik van geneeskrachtige planten in goede banen moet leiden, en de Quality Council of India (QCI), een instantie die gedragen wordt door de overheid en de private sector en toeziet op de kwaliteit van Indiase producten.

Het label moet kopers garanderen dat het middel dat ze in handen krijgen aan de wettelijke veiligheidsnormen beantwoordt en ook met respect voor mens en natuur geproduceerd werd. Zowel verzamelaars en kwekers van planten als geneesmiddelenproducenten en handelaars kunnen een keurmerk krijgen.

Zesduizend geneeskrachtige planten

Volgens de National Medicinal Plants Board groeien er in India meer dan zesduizend planten die als geneesmiddelen worden gebruikt. Een kleine duizend planten worden verhandeld, en van 178 soorten gaat er elk jaar meer dan 100 ton over de toonbank. De omzet van plantaardige geneesmiddelen die in de Ayurvedische geneeskunde en andere plaatselijke traditionele geneeswijzen worden gebruikt, bedraagt 80 to 90 miljard roepie (1,2 tot 1,4 miljard euro) per jaar. India voert elk jaar ook al voor ongeveer 150 miljoen euro aan geneeskrachtige planten uit.

Een van de bekendste Indiase wonderplanten die ook in het buitenland worden gebruikt, is de neemboom. In India worden de zaden, bladeren en wortels van de boom in talloze geneesmiddelen verwerkt; in het Westen worden neemextracten vooral voor huidverzorging en in insectenwerende middeltjes gebruikt.

De initiatiefnemers hebben Foodcert India, een onderneming uit Hyderabad, erkend als een eerste instantie die een officieel keurmerk kan verlenen aan Indiase geneesmiddelen. Het certificatieproces en ook de erkenning van de instanties die de keurmerken verlenen, beantwoorden aan internationale normen.

Europese richtlijn

Daarmee hoopt India op termijn ook makkelijker te kunnen werken op de internationale markt. Wereldwijd wordt de handel in natuurgeneesmiddelen geschat op 82 miljard euro, en dat cijfer stijgt snel.

De certificering kan Indiase exporteurs onder meer helpen makkelijker voet aan de grond te krijgen in de Europese Unie. Daar zijn sinds 1 mei strengere regels van kracht voor de registratie van kruidengeneesmiddelen. De toepassing van de richtlijn, die al in 2004 werd goedgekeurd maar in een overgangstermijn van zeven jaar voorzag, gebeurt wel niet in alle EU-landen op dezelfde manier. Volgens critici is Nederland bijvoorbeeld vrij soepel en laat de verkoop van sommige natuurgeneesmiddelen als minder streng gecontroleerde voedingsmiddelen toe, terwijl België de richtlijn strikter toepast. Het initiatief van de EU kwam er nadat er commotie was ontstaan over Chinese vermageringsmiddelen die tot nierschade konden leiden.

take down
the paywall
steun ons nu!