Volksraadpleging Guatemala
Nieuws, Cultuur, Guido de schrijver, De ongewisse terugkeer -

De ongewisse terugkeer

Op zaterdag 18 juni wordt in Aalst het boek ‘De ongewisse terugkeer’ van Guido De Schrijver voorgesteld. De schrijver, die zelf vijftien jaar actief was in Guatemala, publiceerde reeds twee romans en een bundel kerstverhalen in het Spaans. In het Nederlands verschenen kortverhalen in het voormalige maandblad ‘Kering’.

maandag 30 mei 2011 12:45
Spread the love

Het boek is het overschouwen van een bewogen tijd. Onontkoombaar draagt het verhaal ook een autobiografische stempel. De schrijver, geboren in 1938, was jaren in Guatemala werkzaam. Hij keerde, op de vooravond van het uitbreken van de burgeroorlog in 1979 terug naar België.

In Brussel begeleidde hij sociaal en pastoraal politieke vluchtelingen uit Latijns-Amerika, en engageerde zich in de Vlaamse solidariteit met Guatemala en Centraal-Amerika.

Centraal-Amerikaanse revolutie

Het boek vertelt het verhaal van Michael die als traditioneel katholiek missionaris midden de jaren zestig naar Guatemala vertrekt. Door de armoedige situatie van de lokale boerenbevolking en de progressieve wind die doorheen de Latijns-Amerikaanse katholieke kerk waait, maakt hij schokkende innerlijke veranderingen door, verhevigd door het revolutionaire klimaat dat het land overrompelt en door zijn contact met het gewapend verzet en twee jonge vrouwen.  Met als gevolg innerlijke chaos troef.

Voor wie kiezen, wat moet hij met zijn leven verder aan? Terugkeren naar België dan maar. Hij duikt onder in de anonimiteit van de grootstad en stort zich in de convulsieve levenswijze van de politieke vluchtelingen, zonder Guatemala los te laten.

Er over schrijven, zou dat soelaas brengen? Een advocaat en een militante, elk met een dubbele agenda, benaderen hem. Maar uiteindelijk keert hij terug naar Guatemala, de dood tegemoet.

Voorstelling

De boekpresentatie vindt plaats op zaterdag 18 juni in het Ontmoetingshuis ‘De Brug’, Hertshage in Aalst.  Aanvang: 19 uur. Het boek wordt voorgesteld door meester Jef Vermassen. Het openingswoord is van Dylan Casaer, schepen van Cultuur van Aalst. 

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jean Van Der Schueren.
Medeorganisaties van de avond zijn de Raad voor Internationale Samenwerking Aalst, Jebron, het Humanistisch Verbond, Vredeshuis, Emmaüs, Nieuwbeek, Solidair met Guatemala en het Vlaams Guatemala Comité.

De opbrengst van het boek gaat integraal naar een project in Guatemala. Voor meer info: guidods@skynet.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!