Eerder deze week liet de Gentse schepen voor Financiën, Facility Management, Sport en Haven, Christophe Peeters (Open VLD), via de media weten dat hij slechts een gerechtelijk vonnis uitvoert. Naar verluidt was Christophe Peeters echter de persoon die de procedure hiervoor heeft opgestart.

Alle spandoeken, verwijzend naar het stadsbestuur, werden meteen door de politie en/of de aanwezige gemeente-arbeiders weggehaald zodat deze alvast niet door de pers in beeld kon worden gebracht. Spandoeken met slogans als "Dank je wel, Daniël" enzo meer.

De politie beval de aanwezige reporters op het binnenplein van de cité niet langer foto's te nemen. Wat later werden de DeWereldMorgen.be-reporters door de agenten aangesproken over hun hoedanigheid als burger(?) of journalist wanneer die gewoon, deze keer van op het voetpad, hun werk als burgerjournalisten stonden te doen.

De hele situatie geeft de indruk dat het stadsbestuur van Gent liefst zo geruisloos mogelijk en zonder al te veel negatieve publiciteit van dit mensenrechtendossier wil af geraken.

De panden in de Spitaalpoortstraat, in de buurt van de Dampoort in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg, werden dichtgetimmerd om verhuurd te worden (zonder enige verfraaiing) als flexibele woon-, kantoor- of atelierruimte aan o.a. alternatievelingen, kunstenaars en/of 'marketeers'.

Ze worden niet met een gewone huurovereenkomst verhuurd, maar wel met een 'bruikleen-overeenkomst'. Wat zoveel wil zeggen dat je een pak rechten niet hebt als 'bruiklener' van het pand. Het trieste van de zaak is dat de website die de bruikleen regelt de hoogdringendheid van eigenlijke verhuur van de panden benadrukt. De panden zouden volgens diezelfde website voor een minimumtermijn van zes maanden te 'bruiklenen' zijn.

Tekst en fotografie: Geert en Vik

Nieuws, Samenleving, Lokaal, Gent, Huisvesting, Gent, Woonbeleid, Krakers, Spitaalpoortstraat, Ontruiming panden, Bruikleen, Huurovereenkomst, Schepen Christophe Peeters -

Stadsbestuur Gent ontruimt panden Spitaalpoortstraat

vrijdag 6 mei 2011 11:50
Spread the love

GENT – In de vroege ochtend van donderdag 5 mei ging de laatste fase van start van de ontruiming van de gekraakte cité in de Spitaalpoortstraat, in de buurt van de Dampoort.

Dakloze gezinnen met kinderen die daar tijdelijk onderdak aangeboden kregen, staan hierdoor alweer op straat zonder perspectief op een woonst in de nabije toekomst.

take down
the paywall
steun ons nu!