Verslag, Nieuws, Wereld -

Na Facebook-oproep protesteren duizenden Mexicanen tegen geweld

Duizenden Mexicanen in twintig steden zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de golf van geweld in de drugsoorlog. De directe aanleiding was de moord van de zoon van de bekende dichter Javier Sicilia. Oproepen werden gedaan via Facebook en Twitter.

vrijdag 8 april 2011 16:18
Spread the love

Alleen al in Mexico-Stad verzamelden zich duizenden demonstranten voor het Nationaal Paleis van de regering van president Felipe Calderón. Dat lijkt weinig op een bevolking van 21 miljoen mensen, maar het was een indrukwekkend resultaat van het eerste protest dat in Mexico via internet werd georganiseerd tegen het geweld, zonder steun van een organisatie, partij of tv-station. De acties kwamen binnen 48 uur van de grond met behulp van Twitter en Facebook.

De opkomst was heel breed, van bekende politici tot acteurs, schrijvers, boeren, vakbondsleden en ouders van vermoorde kinderen. “Ik protesteer niet om het geweld, maar om de straffeloosheid”, zegt acteur Joaquín Cosío, bekend uit de film El Infierno over drugsgeweld. “Omdat we een bijziende, dove regering hebben die alleen in monologen spreekt en alleen kan zeggen hoe het nergens schuldig aan is.”

Silicia

De initiatiefnemer was de dichter Javier Sicilia, die in het weekblad Proceso schrijft. Tijdens een voordracht op de Filipijnen, op 28 maart, hoorde hij dat zijn 24-jarige zoon samen met zes anderen dood was gevonden in een auto in Morelos, een staat die aan de hoofdstad grenst. Ze waren vastgebonden en hun lichamen vertoonden sporen van marteling.

Sicilia, een bekende pacifist, werd als snel het symbool van miljoenen Mexicanen die moe zijn van het geweld dat uitbarstte toen president Calderón in december 2006 een militair offensief lanceerde tegen de drugskartels. In vier jaar tijd zijn er 35.000 mensen vermoord en vele andere gevlucht.

Vier dagen voor de moord op Sicilia’s zoon had de regering net een akkoord met nieuwsmedia gesloten om het land wat minder negatief in het nieuws te brengen en foto’s van geweld niet meer te publiceren. De moord kwam dan ook niet op de voorpagina’s, maar via internet ontstond er massale aandacht voor. De president nodigde Sicilia zelfs uit in zijn residentie om te praten over de voortgang in het gerechtelijke onderzoek, maar de schrijver sloeg de uitnodiging af. Hij riep de president op de strategie te veranderen en gaf een verklaring vanuit Morelos.

“Ik heb besloten om hier bij het protest op dit plein te blijven”, zei hij, “voor de offers die we voor onze kinderen hebben gebracht, samen met iedereen die me wil vergezellen, en in gebed, tot 13 april. Dat is de deadline die we de regering van [gouverneur] Marco Antonio Adame en [president] Felipe Calderón geven om de moordenaars voor het gerecht te brengen. Als dat ze niet lukt, houden we een nationale mars in Mexico-Stad om het vertrek van de gouverneur te eisen en een eind aan deze absurde oorlog, die vooral burgerslachtoffers heeft gemaakt.”

Hij riep jongeren op zichzelf te organiseren via sociale media en ook de straat op te gaan. De vraag is hoe effectief dat is in een land waar maar drie op de tien mensen toegang heeft tot internet en maar een op de tien gebruikmaakt van sociale media.

In de tussentijd werden er woensdag 59 lichamen gevonden in acht massagraven, op een boerderij in de noordelijke staat Tamaulipas. Het valt nog te bezien of de online mobilisatie daadwerkelijk effect gaat hebben op het bloedvergieten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!