Demonstranten op het centrale Parelplein in de hoofdstad Manamah van het Golfstaatje Bahrein (foto: Amnesty International)
Opinie, Nieuws, Politiek, Wapenexport, Uitvoerlicenties, Mensenrechten, Amnesty International, Mensenrechtenactivisten, Saoedi Arabië, Bahrein, Manamah, Veiligheidstroepen, Protestbeweging, Parelplein, Verenigde Arabische Emiraten - Amnesty International Vlaanderen

“Veiligheidstroepen Bahrein moeten rekenschap afleggen”, eist Amnesty

Amnesty International heeft donderdag een kort rapport gepubliceerd over de wreedheden die de veiligheidstroepen van het kleine Golfstaatje Bahrein begingen tijdens de bloedige onderdrukking van de protesten in de hoofstad Manamah in februari 2011. Ze maakten daarbij systematisch gebruik van buitensporig geweld om demonstranten neer te slaan.

donderdag 17 maart 2011 11:45
Spread the love

De laatste dagen escaleert het geweld in Bahrein opnieuw. Deze week alleen al vielen daarbij zeker acht doden, waarschijnlijk veel meer.

De internationale mensenrechtenbeweging Amnesty International roept de Bahreinse overheid op om het geweld onmiddellijk te stoppen en de verantwoordelijken voor het buitensporige politie-optreden gepast te vervolgen. Straffeloosheid kan niet, vindt Amnesty.

Met scherp tegen demonstranten

Het nieuwste AI-rapport ‘Bloodied but Unbowed: Unwarranted State Violence against Bahraini protesters’ beschrijft hoe veiligheidstroepen in februari zonder waarschuwing met scherp schoten op demonstranten en extreem geweld gebruikten. Ze belemmerden het medisch personeel die de gewonden probeerden te helpen en vielen ze zelfs aan.

Het rapport is het resultaat van een onderzoeksmissie die een team van Amnesty International in Bahrein uitvoerde tussen 20 tot 26 februari 2011. Het team sprak er met slachtoffers, getuigen van het geweld, medisch personeel, lokale mensenrechtenactivisten en de overheid.

De lancering van het rapport gaat gepaard met een nieuwe escalatie van geweld in het kleine koninkrijk aan de Perzische Golf. Troepen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) arriveerden begin deze week in het land en de koning kondigde de noodtoestand af.

Opnieuw toevlucht tot buitensporig geweld

“Het is verontrustend te zien hoe de Bahreinse autoriteiten opnieuw hun toevlucht nemen tot dezelfde tactieken om demonstranten aan te pakken als in februari, zelfs op en nog intensievere manier”, zegt Amnesty International.

“De overheid moet de veiligheidstroepen onmiddellijk in bedwang houden en het recht op vrije meningsuiting respecteren en garanderen. Het doden van vreedzame demonstranten en ander geweld tegen demonstranten en medisch personeel mag niet onbestraft blijven. De misdaden van de veiligheidstroepen moeten grondig en onafhankelijk onderzocht worden. De daders en opdrachtgevers moeten worden gestraft.”

Dokter Hani Mowafi, delegatielid van Amnesty’s onderzoeksmissie in februari, stelde telkens dezelfde ernstige en soms fatale verwondingen vast. Deze tonen aan dat de veiligheidsdiensten van op korte afstand met scherp op de demonstranten schoten en het daarbij vaak gemunt hadden op het hoofd, de borst en de buik van de betogers.

Bloedbad op Parelplein

Het geweld bereikte een piek vroeg in de ochtend op 17 februari. Toen werden 5 mensen gedood op het centrale Parelplein in de hoofdstad Manamah. Getuigen vertelden Amnesty dat tanks de toegang tot het Parelplein blokkeerden.

De politie schoot met scherp en gebruikte hagelgeweren, traangas, rubberkogels en wapenstokken om de demonstranten uit elkaar te drijven. Veel van hen kampeerden op het plein. Ook medisch personeel werd geraakt toen ze de gewonde demonstranten op of in de buurt van het Parelplein probeerden te helpen.

Amnesty International kon restanten van wapens en munitie identificeren die werden gevonden op het Parelplein na de aanval op 17 februari. De organisatie verzamelde onder meer traangasbussen en kogelhulzen van rubberkogels van Amerikaanse makelij en Franse traangasgranaten en cluster-rubbergranaten die in 18 stukken uit elkaar spatten.

Wapenexport naar Bahrein: ook vanuit België

Verschillende landen en regio’s keurden exportlicenties goed voor wapenleveringen aan Bahrein, ook Belgische wapens werden naar Bahrein uitgevoerd. De Vlaamse en  Waalse gewestregeringen leverden uitvoerlicenties af.

Amnesty vraagt daarom met aandrang om alle export op te schorten van wapens, munitie en daaraan gerelateerd materieel aan de oproerpolitie en veiligheidsdiensten van Bahrein.

Als reactie op het extreme geweld van de veiligheidstroepen heeft het Verenigd Koninkrijk enkele licenties voor wapenhandel aan Bahrein ingetrokken. De Franse overheid schortte alle export van veiligheidsmaterieel aan Bahrein op.

www.amnesty.org

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!