Politiek, Antwerpen, Stampmedia, Bart de wever, Patrick Janssens, Filip Dewinter, Dirk Impens, Vtm, Gemeenteraadsverkiezingen -

Politieke spelletjes of fictie?

Belachelijk, die aangekondigde politieke thrillerreeks. Lanceer de Vlaamse verkiezingen toch in een entertainmentshow. Stemmen doen we via de rode knop!

donderdag 17 maart 2011 19:35
Spread the love

Een aangekondigde fictiereeks op VTM ontlokte bij politici felle reacties. De reeks alludeert op de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen in 2012.

De progressieve, zittende burgemeester en een conservatief, uitdagend politicus staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze zouden symbool staan voor Patrick Janssens (SP.A) en Bart De Wever (N-VA). Maar producent Dirk Impens ontkent één van beiden in gedachten te hebben.

Het verkiezingsscenario van de media

Antwerps Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter is er niet mee gediend dat de media zelf het scenario van de verkiezingen schrijven. Hij sprak over ‘verkapte verkiezingspropaganda’.

De reeks valt samen met de echte Antwerpse verkiezingen in oktober 2012. Een ontknoping volgt op de verkiezingsdag. Impens wil naar eigen zeggen op geen enkele manier de verkiezingen beïnvloeden, maar zal dat ook het geval zijn?

Impens heeft in elk geval goede bedoelingen. Na dagen, weken, maanden van politieke impasse wil hij politiek weer aantrekkelijk maken. Net als in talkshows, helpt hij het publiek de mens achter zijn eventuele stem te ontdekken. De meeste toeschouwers zitten daar niet op te wachten. Maar 2012 is nog veraf.

Realiteit vs fictie

Welke acteur zou zich aan de rol van Vlaams-nationalist durven wagen? Bart De Wever zag – in een cynische bui – Koen De Bouw wel zitten als vertolker van zijn rol, vanwege de ‘fysieke overeenkomsten’.

Dan lijkt Luc Caals toch geschikter. Fictie overschaduwt de realiteit. Net als bij de Thuis-acteurs, zal voor de toeschouwer de grens vervagen tussen de echte politici en hun boegbeeld in de serie.

Maar wat maakt het uit? Waarom zouden we de verkiezingen niet koppelen aan een entertainmentshow? Politici spelen toch graag spelletjes. Om te beslissen wie doorgaat naar de finale, moet je niet eens een nieuw concept uitdenken!

Naar analogie met ‘De Drie Wijzen’ ontdekt het publiek in ‘Wie gelooft die mensen nog?’ het onderscheid tussen waarheid en leugen. ‘De Premiejagers’ herleiden we tot ‘Postjespakkers’ en in een talentenjacht à la ‘Idool’ kan Linda De Win voor live verslaggeving zorgen tijdens de debatten.

Voor het Ketnetpubliek strijden politieke teams om de GO IV-trofee met samenwerkings- en behendigheidsopdrachten. In een grote slotshow vormt de kijker de regering. Digitaal stemmen kan via de rode knop en discussiëren doen we op Twitter. Het stemhokje, wat was dat ook alweer?

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!