Verslag, Nieuws, Wereld -

Alan Gross wacht op vonnis in Cuba

In Cuba zit het proces tegen de Amerikaan Alan Gross erop. Havana beschuldigt hem van spionage. De uitspraak wordt de komende dagen verwacht. Gross riskeert twintig jaar maar de VS rekenen erop dat hij vrijkomt.

maandag 7 maart 2011 17:17
Spread the love

Havana zegt dat de 61-jarige Gross de Cubaanse oppositie “gesofisticeerde” communicatiemiddelen heeft bezorgd en sluit niet uit dat hij bij spionageactiviteiten betrokken was. Washington geeft alleen toe dat Gross naar Cuba reisde om er de kleine joodse gemeenschap te helpen bij internetaansluitingen.

Het proces vond vrijdag en zaterdag plaats. Het vonnis wordt de komende dagen bekendgemaakt, liet de Cubaanse staatstelevisie weten. De binnen- en buitenlandse pers had geen toegang tot de zitting.

Twintig jaar cel

Gross wordt er officieel van beschuldigd de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Cuba in gevaar te hebben gebracht. Daar staat tot twintig jaar cel op.

Volgens het communiqué dat op de staatstelevisie werd voorgelezen, bracht het openbaar ministerie “bewijzen aan voor de rechtstreekse betrokkenheid van de beschuldigde bij het binnenbrengen en uitwerken van een subversief project in het land met de bedoeling de revolutie omver te werpen.

Gross wilde “gesofisticeerde technologie gebruiken om clandestiene communicatienetwerken op te zetten, buiten bereik van de Cubaanse autoriteiten, om contrarevolutionaire provocaties te voeden“, aldus het communiqué.

Volgens de tekst kwamen op het proces tien getuigen langs, presenteerden negen experts 26 rapporten, zette de onderzoeksrechter zijn rapport uiteen en legde het openbaar ministerie talrijke materiële bewijzen en documenten voor.

Usaid

Alan Gross werd op 3 december 2009 aangehouden toen hij probeerde terug te keren naar de Verenigde Staten. Het was zijn vijfde Cubareis in negen maanden.

Gross werkt voor het Amerikaanse bedrijf Development Alternatives (DAI), dat in diverse landen bij ontwikkelingssamenwerking betrokken is. Op het moment van zijn aanhouding werkte hij in onderaanneming voor Usaid, het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking.

Volgens het Cubaanse communiqué heeft Gross toegegeven dat hij gebruikt en misleid werd door DAI en heeft hij DAI ervan beschuldigd “hem in gevaar te hebben gebracht.” Nog volgens de tekst had het Usaid-programma “de jeugdsector, universitaire cultuurcentra, religieuze centra, vrouwen- en raciale groepen” als belangrijkste doelwitten.

In Cuba is de toegang tot internet beperkt tot werk- en studieplaatsen. In 2008 kon slechts 13 procent van de Cubanen op het wereldwijde web, volgens een VN-studie. Er zijn nauwelijks Cubanen met een internetaansluiting thuis.
Judy Gross

Judy Gross, de vrouw van de beklaagde, zijn advocaat en enkele Amerikaanse functionarissen konden het proces wel bijwonen. Na afloop gaven ze nauwelijks commentaar. “De zaak is in handen van het panel“, liet advocaat Peter Kahn alleen weten. “De familie blijft erop vertrouwen dat Alan binnenkort naar huis kan.

De verdediging en Amerikaanse diplomatieke bronnen rekenen erop dat Gross zal worden vrijgelaten “om humanitaire redenen“, een geste die de gespannen relaties tussen Cuba en de VS zou kunnen verbeteren.

take down
the paywall
steun ons nu!