Iran zet zich schrap voor vrouwenmars
Nieuws, Wereld -

Iran zet zich schrap voor vrouwenmars

NEW YORK — De demonstraties worden georganiseerd op Wereldvrouwendag op 8 maart, en worden mee gesteund door Nobelprijswinnares Shirin Ebadi. "Dinsdag komen we schouder aan schouder de straat op om de brede democratische eisen te steunen, omdat gelijke rechten enkel mogelijk zijn in een democratisch systeem", zegt ze.

zondag 6 maart 2011 20:05
Spread the love

Volgens Ebadi willen de betogers de theocratische regering van Mahmoud Ahmadinejad, ertoe aanzetten om belangrijke grondwettelijke door te voeren en zo eindelijk gendergelijkheid  te bieden aan de 36 miljoen vrouwen in het land.

“Jarenlang is de eis van de vrouwen om gerechtigheid gesmoord omwille van een waaier aan excuses. De ene keer waren het zogenaamd antirevolutionaire krachten, de andere keer was het de oorlog met Irak of de nationale veiligheid”, zegt ze.

Wettelijke ongelijkheid

In Iran is de mannelijke superioriteit vastgelegd in de wet. Vrouwen hebben er bijvoorbeeld minder rechten bij een echtscheiding, hoederecht over de kinderen of een verzekering.

Hoewel vrouwen vaak hoogopgeleid zijn, blijven ze ook ondervertegenwoordig op de arbeidsmarkt.

“Iraanse vrouwen roepen op tot hervormingen in het recht, dat hen behandelt als tweederangsburgers”, zegt ook Hadi Ghaemi van de Internationale Campagne voor Mensenrechten in Iran (ICHRI). “Het leven en lichaam van een vrouw wordt letterlijk als half zo belangrijk als dat van een man beschouwd. Als ik in een auto-ongeluk verzeild geraak met een vrouwelijke passagier, dan krijgt de man tweemaal zoveel compensatie onder de Iraanse wet. De vrouw heeft niet het recht om te scheiden, de man wordt door de wet letterlijk als baas van het gezin aangeduid en de vrouw moet zijn bevelen respecteren”.

Repressie

Ahmadinejads regime heeft er tot nog toe alles aan gedaan om te vermijden dat de golf van protesten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten overslaat naar Iran. Betogingen in februari werden met harde hand neergeslagen door de veiligheidsdiensten. Daarbij kwamen minstens drie betogers om.

Deze week dook het bericht op dat de vier meest prominente leden van de oppositie, Zahra Rahnavard, Fatemeh Karroubi,  Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi, verdwenen waren.

Volgens de ICHRI zijn de vier onder “illegaal huisarrest” geplaatst, zonder gerechtelijk bevel, nadat ze opgeroepen had om te betogen in solidariteit met de manifestaties in Egypte en Tunesië. Bronnen in Iran zeggen dan weer dat de vier meegenomen zijn naar een schuilplaats van de Iraanse Revolutionaire Garde, buiten de jurisdictie van de rechtbanken.

Ghaemi hoopt op een grote opkomst dinsdag. “We zien dat de veiligheidsdiensten en de oproerpolitie er alles aan doen om mensen tegen te houden, dat er een zero tolerance voor begotingen is, maar dat mensen toch proberen om hun stem te laten horen”, zegt hij.

Ook Ebadi geeft toe dat het gevaarlijk is om op te roepen tot hervormingen, maar ze moedigde de “dappere vrouwen” van Iran aan om zich te verzetten tegen de ongelijkheid en een betere wereld voor henzelf en hun kinderen te creëren.

“Uiteindelijk, als we op een dag de vrijheid van de mensen vieren, en niet alleen die van mannen, zal de geschiedenis van onze kinderen een andere zijn dan de onze”, schreef ze eerder deze week in een verklaring. “Iraanse vrouwen zijn niet uit op macht en vragen geen decadentie. Ze zijn de wreedheid en vernedering simpelweg beu. Ze zoeken rechtvaardigheid en gelijkheid.”

take down
the paywall
steun ons nu!