Twitter, Stampmedia, Hasselt, Limburg, Sociale media, Arabische revolutie, Cyberwar, Speak2tweet, Willy Claes, Xios Hogeschool, Xperience Corners -

Willy Claes over de Arabische revoluties: “Onderschat sociale media niet”

Sociale media speelden een grote rol in de berichtgeving over de opstand in Egypte. Op 17 februari organiseerde Xios Hogeschool hierover een ‘Xperience Corner’ in Diepenbeek. Opleidingshoofd communicatiemanagement van de school Hervé Van De Weyer en minister van staat Willy Claes gaven hun mening.

vrijdag 25 februari 2011 11:24
Spread the love

Xios Hogeschool Limburg lanceert de Xperience Corners met de bedoeling ervaringen uit te wisselen tussen studenten en sprekers. Daarbij wordt ingespeeld op een actuele gebeurtenis of thema. Deze eerste keer ging het over de rol van sociale media tijdens de opstand in Egypte.

Willy Claes schat de rol van het internet hoog in. “Het begrip ‘Cyberwar’ of oorlog via het internet is niet nieuw. Computers worden al langer gebruikt om gegevens in beslag te nemen. Dankzij de sociale media kunnen enkele mensen nu echter een heel systeem uit evenwicht brengen. Vanuit dat oogpunt spelen die media een belangrijke rol.”

In het geval van Egypte was informatie in real time dankzij de sociale media erg belangrijk volgens Claes. “Getuigen vertelden dat ze eerst zelfs niet aan betogen durfden denken. Maar door Twitter en Facebook zagen ze hoe andere mensen in opstand kwamen. Dat gaf hen moed.”

Speak2tweet

“Twitter speelde erg handig in op de gebeurtenissen”, vertelt Hervé Van De Weyer. “Toen de Egyptische regering het telecomverkeer lam legde, kwam Twitter met een alternatief: ‘Speak2tweet’. Gebruikers konden hun tweets telefonisch inspreken of beluisteren. Zo bleven ze toch op de hoogte.”

Hoewel ze een grote rol speelden in Egypte, moeten we de positie van sociale media ook nuanceren. “De Facebookgroep ‘We are all Khaled Said’ ontstond na de moord op een 28-jarige Egyptenaar en telde snel 87.000 aanhangers. Een kleine kanttekening: een groep over mediafiguur Lesley-Ann Poppe telt maar liefst 36.000 aanhangers, Barack Obama haalt er vlotjes 18 miljoen. We mogen de invloed van sociale media niet overschatten”, vindt Hervé Van De Weyer.

Nieuwe horizonten

De rol van Facebook en Twitter als echte nieuwsmedia valt volgens Van De Weyer ook te relativeren. “Facebook veroorzaakte de revolutie niet, maar werkte als katalysator. Dankzij de newsfeeds was het mogelijk de gebeurtenissen live te volgen en zo mee geschiedenis te schrijven. Journalisten plaatsen gebeurtenissen in een bredere context. Sociale media op zich kunnen niet functioneren als nieuwsmedium, maar voeden wel de journalisten. Zo werd de revolutie snel gerealiseerd.”

Claes gelooft dat deze revolutie zijn weerslag zal hebben op de toekomst van het internet. “Na al deze gebeurtenissen zullen er veel studies komen over de gevolgen van een massabeweging. We verkennen nieuwe horizonten met moderne technieken.”

Geen vragenronde

De Xperience Corner was een proefproject voor Xios, maar het ontbrak toch niet aan belangstelling van de studenten. Voor Ibrahim Özden (21), student Industrieel Ingenieur aan Xios, mocht het wel wat langer duren. “Ik vond het geheel wat te kort. Ze gaven te weinig hun persoonlijke mening, het meeste zagen we al op televisie. Ook spijtig dat er geen vragenronde was voor de studenten.”
Algemeen Directeur Dirk Franco zegt daarop dat het de bedoeling was om twee aanvullende visies op de actualiteit te geven, maar in de toekomst wil hij de studenten ook in het debat betrekken.

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!