Lotte en Andreas kozen voor cohousing, samen met 17 andere gezinnen. (foto: Maarten Raes)
Nieuws, Samenleving, Stampmedia, Gent, Duurzaamheid, Samenwonen, Cohousing -

Samenwonen met vrienden: ‘de ideale tussenoplossing’

Wonen is duur, de ruimte schaars. Daardoor stappen jonge mensen af van het klassieke ideaal van de gezinswoning en gaan ze samenwonen. “Al kun je niet iedereen overtuigen om zo te leven.”

donderdag 27 februari 2014 14:53
Spread the love

Mika, Jeroen en Tom hebben ongeveer een jaar geleden beslist om samen behuizing te zoeken in Gent, voornamelijk uit financiële overwegingen. Door de hoge huurprijzen is dat een populaire oplossing voor jonge werkenden. “Wij betalen nu helemaal niet veel”, zegt Mika. “Ik vind het ook leuker dan alleen wonen.”

“Met wat ik nu verdien, zou ik niet alleen kunnen wonen”, vertelt Jeroen. “Zelfs iets delen met twee zou moeilijk gaan.”

Voldoende ruimte

Mika denkt dat jongeren in de toekomst steeds meer zullen gaan samenwonen. “Meer en meer jongvolwassenen trekken naar de steden, waardoor we binnenkort geen andere keuze hebben omdat er niet voldoende ruimte is. Bovendien willen we meer dingen doen die we graag doen. We willen niet meer zo hard werken als onze ouders. Dat is gewoon zo.”

“Vroeger begonnen mensen sneller te werken en bouwden ze sneller een gezinsleven op”, gaat Mika verder. “Wij weten nog niet precies welke richting we aan ons leven willen geven. Dan is samenwonen met vrienden een ideale tussenoplossing.”

Privacy en ruimte

Samenwonen met vrienden is ook zoeken. “In het begin deelden we alles, maar dat werkte niet. Nu delen we enkel nog het avondeten”, zegt Mika. Ook Jeroen zegt dat samenwonen al eens voor frustraties kan zorgen. “Ik leef eerder individualistisch”, vertelt Jeroen. “Wanneer iemand zomaar iets opeet dat ik voor mezelf gekocht had, kan ik echt vloeken in mezelf. Gelukkig relativeer ik dat snel weer.”

“Ik zie deze manier van samenleven ook als iets van korte duur. Nadien wil ik meer ruimte”, zegt Mika. “Het concept van cohousing, waarbij ieder toch zijn eigen plek heeft, staat me wel aan.”

Jeroen zou toch meer privacy willen. “Ik wil liever alleen iets zoeken. Ik? zie me hier nog wel een aantal jaar wonen, maar samenwonen met andere gezinnen is niets voor mij.”

Menselijk contact met …. de buren of medebewoners

Lotte en Andreas hebben wel voor cohousing gekozen. In februari vorig jaar trokken ze in hun gloednieuwe huis in Vinderhoute, op zo’n zeven kilometer van het centrum van Gent. Dat deden ze samen met zeventien andere gezinnen.“Vroeger woonden we in een appartement in Wondelgem waar het contact met de buren heel oppervlakkig was”, vertelt Andreas. “Dat leek ons niet de ideale woonomgeving, zeker niet als je kinderen hebt. Het grote voordeel aan Cohousing Vinderhoute is dat we veel zaken kunnen delen, zoals een tuin en wasmachines.”

“Het bouwen van het nieuwe huis was financieel niet veel voordeliger, al konden we door in grote hoeveelheden aan te kopen, de kosten soms drukken” stipt Andreas aan. “Wel hebben we voor hetzelfde budget nu veel meer toegang tot allerlei faciliteiten.”

Engagement

De bewoners organiseren een hoop activiteiten. “Morgen is er bij voorbeeld een workshop cocktails shaken.  Je kunt yogalessen volgen. Noem maar op. Je hoeft niet altijd mee te doen. Wanneer iemand geen zin heeft, kan hij zich probleemloos afzonderen in zijn eigen huis” vertelt Lotte.

“Het zit in de lift, maar cohousing is slechts voor bepaalde mensen weggelegd”, geeft Lotte toe. “Je zult nooit iedereen kunnen overtuigen om zo te leven. Je moet compromissen willen sluiten en het engagement willen aangaan, anders gaat het alleen maar frustreren.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Zynke Huysmans, foto: Maarten Raes

take down
the paywall
steun ons nu!