Toots Thielemans in actie tijdens de Hopfeesten in 2006. (Foto Flickr/jasperwiet)
Cultuur, Stampmedia, Jazz, Toots thielemans -

Jazzlegende Toots Thielemans hangt harmonica aan de haak

De beroemde mondharmonicaspeler Toots Thielemans stopt met optreden. De Brusselaar staat bekend als één van de grootste jazzmuzikanten aller tijden. Na een carrière van meer dan 60 jaar wuift Toots Thielemans de muziekwereld vaarwel.

woensdag 12 maart 2014 11:45
Spread the love

Toots Thielemans werd in 1922 geboren in de Brusselse Marollen als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans. Toots was al op jonge leeftijd heel muzikaal. Op zijn derde kon hij al accordeon spelen, later leerde hij zichzelf ook gitaar en mondharmonica spelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Brussels ketje door de jazzmuziek in vervoering gebracht, toen hij Louis Armstrong hoorde zingen. Het was de aanzet naar zijn muzikale carrière.

Thielemans groeide op met de muziek van Django Reinhardt, die een groot voorbeeld werd voor hem. Hij begon zijn carrière als gitarist in de begeleidingsband van zanger Bobbejaan Schoepen. Thielemans tourde later ook met Benny Goodman door Europa. Voor de naam ‘Toots’ liet hij zich inspireren door de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Bluesette

In 1952 trok hij naar de Verenigde Staten, waar hij speelde in de band van jazzmuzikant Charlie Parker. Na enkele jaren kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. Toots werkte samen met enkele van de grootste namen in de jazzwereld waaronder Ella Fitzgerald, Benny Goodman en Quincy Jones. Jones beschouwt Toots als een van de grootste muzikanten uit die tijd.

Toots scoorde in 1963 een eerste hit met ‘Bluesette’. Het lied was zo succesvol dat Toots ernaar verwijst als zijn “pensioenfonds”. In 1981 kende Toots een terugslag door een kleine hartaanval, maar dat weerhield Thielemans niet van snel terug op te treden. Hij prijkte jarenlang op de affiche van Jazz Middelheim en was erbij toen de Night of the Proms werd opgestart. Onze landgenoot kreeg talloze onderscheidingen, waaronder de eretitel van baron. Hij werd in de Verenigde Staten tot Jazz Master 2009 benoemd, de hoogste onderscheiding voor jazz.

Jazzlegende

Op 4 december 2013 schrapte Thielemans een concert in de Antwerpse zaal Roma, dat bovendien ook uitverkocht was. Hij was ziek en in overleg met zijn vrouw wilde Thielemans geen risico’s nemen. Enkele kranten brachten dat de jazzlegende in het ziekenhuis moest blijven, maar dat bleek niet te kloppen. Hij herstelde thuis en wou snel weer muziek spelen. Helaas zal dat niet meer op de bühne zijn.

Beluister een selectie van liedjes via onderstaande playlist op YouTube.:
https://www.youtube.com/watch?v=5SMjrSmXTTs&list

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Joy De Meulemeester

take down
the paywall
steun ons nu!