Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Egypte, Veiligheidsdiensten, Facebookgroep, Mensenrechtenactivisten, Politieke repressie, Socialenetwerksites, 6 April-beweging, President Hosni Moebarak -

Dramatische oproep 6 April-beweging in Egypte

Na een bijzonder bloederige en dodelijk nacht op en rond het Tahrirplein in Caïro riep de Egyptische 6 April-beweging donderdag alle mensenrechtenorganisaties en -verdedigers in binnen- en buitenland op de vreedzame protesten van het Egyptische volk te steunen.

donderdag 3 februari 2011 16:55
Spread the love

De 6 April-beweging begon in de lente van 2008 als een Facebookgroep ter ondersteuning van de arbeidersstaking in de industriestad El-Mahalla El-Kurba. Leden van de groep speelden toen een belangrijke rol in het organiseren van juridische ondersteuning, het uitbrengen van verslag en het doorgeven van politieactiviteiten.

De groep, met meer dan negenentachtigduizend, overwegend jonge en goed opgeleide leden, wordt door The New York Times gezien als de meest dynamische, politieke Egyptische beweging op de socialenetwerksite.

‘Beestachtige’ aanvallen op demonstranten

De activisten maakten donderdag melding van ‘beestachtige’ aanvallen tegen demonstranten die het aftreden van president Hosni Moebarak eisen, gecoördineerd door de veiligheidsdiensten.

De demonstranten zouden belaagd zijn met allerhande wapens waaronder messen, stroomstootwapens, molotovcocktails en traangas in een poging de manifestanten angst in te boezemen. De protestbeweging benadrukte dat dergelijke praktijken overal ter wereld illegaal zijn en indruisen tegen elk concept van mensenrechten.

Op donderdag zouden er, nog volgens de 6 April-beweging, voor de middag reeds 230 slachtoffers gevallen zijn, onder wie ook verschillende doden.

Internet en mobiele telefonienetwerken opnieuw plat

Ook meldde de beweging dat de Egyptische overheid opnieuw de toegang tot het internet en het mobiele telefoonnetwerk belemmerd en verschillende hoofdkwartieren van oppositie- en protestbewegingen heeft vergrendeld in een poging de berichtgeving over de demonstraties te verstoren en de communicatie- en organisatiekanalen van de manifestanten te dwarsbomen.

In haar oproep voor steun en solidariteit benadrukte de beweging de noodzaak van wereldwijde steun om het aan de gang zijnde ‘bloedbad’ te stoppen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!