Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Jongeren, Lokaal, Antwerpen, Troef, Talent, Wedstrijd, AEYC2011 -

Kick-off tweede editie talentenwedstrijd Troef!

26 januari gaf de Antwerpse schepen van Jeugd, Leen Verbist (sp.a), het startschot voor de tweede editie van talentenwedstrijd Troef!. Jongeren met originele ideeën om Antwerpen tot een meerwaarde voor de jeugd te maken, mogen “hun troeven op tafel gooien”.

maandag 31 januari 2011 10:47
Spread the love

“Er zijn meer dan honderdveertigduizend jongeren in Antwerpen. Het is de taak van de stad om hen de mogelijkheid te bieden hun talenten te ontwikkelen. Op die manier kunnen we de jongerenmetropool die we ambiëren te zijn, ook blijven”, zei schepen van Jeugd, Leen Verbist, tijdens de voorstelling van de tweede editie van de talentenwedstrijd Troef! in het jeugdcentrum Kavka.

Jongeren troef!

De stad doet een oproep aan alle getalenteerde jongeren tussen zestien en vijfentwintig jaar die in Antwerpen wonen of studeren om hun troeven uit te spelen. Ze kunnen tot 31 maart een project indienen.

“Het project moet als doel hebben Antwerpen nog meer tot een jongerenstad te maken. Het moet de stad tot een leukere plek maken voor kinderen, tieners of jongeren”, aldus Sharon Slegers (21), winnares van vorig jaar.

De projecten kunnen zich op alle mogelijke domeinen afspelen: sport, cultuur, media… “Misschien zou het leuk zijn als er eens iets met koken gedaan werd. Originele kookprojecten voor studenten bijvoorbeeld. Dat is tegenwoordig toch populair”, aldus schepen Leen Verbist.

In de jury zullen heel wat jongeren zetelen. Winnaars van vorig jaar, en ook mensen van de jeugddienst. Daar wordt het kaf van het koren gescheiden.

De overgebleven tien finalisten mogen in een tweede selectieronde hun project voorstellen aan een professionele jury met enkele bekende Antwerpenaren. De drie winnende projecten worden door de stad financieel ondersteund.

Studentenradio Stereo 03

Dat Antwerpen heel wat jong talent in huis heeft, bewezen de winnaars van vorig jaar. Wegens een ‘ex aequo’ waren dat er uitzonderlijk vier.

Sharon Slegers, studente Journalistiek aan de Plantijn Hogeschool, stampte met ondersteuning van REC Radiocentrum een Antwerpse studentenradio uit de grond. “Een studentenstad zonder studentenradio, dat kan toch niet!”, zegt ze. “De studenten van Antwerpen hebben daar recht op. Het was een droom van ons om een eigen studentenradio op te richten. Door Troef! konden we die waarmaken.”

Op 5 maart zendt het radiostation voor het eerst live uit vanuit het Centraal Station, maar de naam maakte Sharon nu al bekend: ‘Stereo 03’. “De naam is hip, dynamisch, jong én het heeft een link met Antwerpen”, legt Sharon uit. De studentenradio zal te beluisteren zijn op www.stereo03.be.

Chapeau!

Ook de andere troeven hebben niet stil gezeten. Nick Vleugels richtte Trick Fabrick op, een freestyle basketbalplatform, waarmee hij een eerste show zal geven op het startfeest van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad.

Peter Crauwels startte met het museumproject Explozant. Daar gebruiken jongeren kunstwerken uit musea als inspiratiebron voor eigen creaties.

Evelien Wouters gaf vorm aan Farhilda Theater, waarin theater en moderne dans gecombineerd worden.

“Ik ben echt onder de indruk, chapeau! Antwerpen is er niet alleen voor jongeren, maar zeker ook door jongeren”, zei schepen Verbist nadat ze de vorderingen van deze jonge wolven gezien had.

© 2011 – StampMedia/Lessius – Lien Claes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!