Nieuws, Afrika, Politiek, België, Mensenrechten, Schuldenlast, PvdA, Advocaten, Tunesië, Ben Ali, Jasmijnrevolutie, RCD, Parti Communiste des Ouvriers Tunisiens (PCOT), Samir Hammouda, Radhia Nasraoui, Selma Benkhelifa, Hamma Hammami, Noureddine Fridhi -

Conferentie in Brussel over politieke situatie in Tunesië

Naar aanleiding van de Jasmijnrevolutie organiseerden de Partij van de Arbeid en de Parti Communiste des Ouvriers Tunisiens (PCOT) een conferentie-avond in het Internationaal Centrum in Brussel. Verschillende sprekers lichtten er hun visie toe op de politieke situatie in Tunesië.

vrijdag 28 januari 2011 19:00
Spread the love

Samir Hammouda is een Parijse militant van de PCOT. Hij legt uit hoe zijn partij zich opstelt in de democratische revolutie tegen de dictatuur en wat de uitdagingen zijn in de komende weken en maanden.

“Met het vertrek van Ben Ali is de revolutie niet voltooid. De dictatuur is onthoofd, maar het lichaam is er nog. De protesten gaan door met de boodschap “RCD, dégage” (Rassemblement Constitutionnel Démocratique is de partij van Ben Ali). We willen de ontbinding van de bestaande staatsstructuren en een overgangsregering die alle maatschappelijke krachten bevat. Deze regering moet de verkiezingen voor een grondwettelijke vergadering voorbereiden.”

“Links heeft zich verenigd in het Front van 14 januari. Wij willen niet alleen een politieke democratie, maar ook een economische en sociale democratie. Dit is echter niet het moment om het Tunesische volk te verdelen rond ideologische breuklijnen. Vandaag strijden we samen met liberalen en islamisten tegen de dictatuur. Laat dit een voorbeeld zijn voor de Palestijnen, Irakezen en andere Arabische volkeren.”

Radhia Nasraoui is advocate en mensenrechtenactiviste. Net als Hamma Hammami, woordvoerder van de PCOT, nam zij vanuit Tunesië deel aan de conferentie door middel van een telefonische verbinding. Ze licht toe hoe de dictatuur de protesten probeerde neer te slaan door de arrestatie en veroordeling van politieke opponenten:

“In de Tunesische gevangenissen zitten momenteel duizenden politieke gevangenen. Bij het ontstaan van het volksprotest, heeft Ben Ali communisten en islamisten laten arresteren. Daarna volgden vakbondsmensen en studenten en zelfs liberalen en mensen uit zijn eigen partij. In sneltempo werden deze mensen veroordeeld tot soms jarenlange gevangenisstraffen.”

“Als advocaten vroegen we ons af of we wel moesten meedoen aan dergelijke schijnprocessen. Zo legitimeer je ze immers. We hebben dan toch besloten voort te werken omdat we zo in contact konden blijven met de gevangenen en naar de buitenwereld rapporteren over de onmenselijke behandelingen die ze ondergingen.”

“Advocaten en mensenrechtenactivisten vechten al jaren voor de rechten van de verdediging. In 2003 hebben we geprobeerd een vereniging voor mensenrechten op te richten. De staat heeft er alles aan gedaan om dat initiatief de kop in te drukken. We mochten zelfs geen receptie organiseren.”

Selma Benkhelifa is een Belgische advocate van Tunesische oorsprong. Zij ging onder meer in op de schuldenproblematiek na 23 jaar Ben Ali en meer dan een halve eeuw dictatuur.

“De dictatuur heeft heel wat schulden gemaakt. Geld dat niet werd geïnvesteerd in het land, maar in de zakken van Ben Ali, zijn familie en gecorrumpeerden verdween. De staatsschuld van Tunesië zou 14 miljard euro bedragen. In het internationaal recht bestaat er een theorie die zegt dat schulden van een dictatuur kunnen worden kwijtgescholden.”

“Woensdag bespreekt het Europees Parlement de politieke situatie in Tunesië. Aan ons om op straat te komen en te eisen dat de schulden van de dictatuur worden kwijtgescholden opdat die 14 miljard kunnen worden gebruikt om de economie van ons land uit te bouwen!”

Ook Hamma Hammami (woordvoerder PCOT, telefonisch) en Noureddine Fridhi (journalist El Arabiya) namen het woord tijdens de conferentie.

Op zaterdag 29 januari zijn er in Brussel bijeenkomsten ter ondersteuning van de democratische revolutie in Tunesië. Om 10 uur wordt er verzameld voor het consulaat van Tunesië en om 14 uur voor de ambassade.

Vrijdagavond 28 januari om 19 uur is er in Gent een solidariteitsbijeenkomst met het Egyptische, Tunesische en Algerijnse volk op het Woodrow Wilsonplein. Volgende week vertrekt een delegatie van de PVDA met voorzitter Peter Mertens naar Tunesië.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!