Na de vette vis van Jambon, The Full Monty van Bracke
Verslag, Nieuws, Politiek, België, N-VA, Siegfried Bracke -

Na de vette vis van Jambon, The Full Monty van Bracke

Liever de werkgelegenheid volledig splitsen dan hier en daar een stukje bevoegdheid over te hevelen. N-VA en CD&V zien brood in die nieuwe piste voor de communautaire onderhandelingen. Dat is taboe, klinkt het bij PS, CDH, Ecolo en (vroeger ook al) de vakbonden.

woensdag 12 januari 2011 18:04
Spread the love

Na 213 dagen onderhandelen leek het wel eens tijd voor een nieuwe formule. In plaats van een hele waaier aan bevoegdheden die een beetje gesplitst worden, gaan voor de totale overheveling van één of enkele bevoegdheden.

“Liever een hoofdstuk minder, als de rest beter is uitgewerkt”, klinkt dat bij CD&V-voorzitter Wouter Beke.

“Het meest dringende is het sociaal-economische. Als we daar à fond, ten gronde, the full monty kunnen gaan, dan is dat bespreekbaar”, zei N-VA-kamerlid Siegfried Bracke in Terzake. Bracke haalde er zelfs even Marx bij om zijn stelling te staven: “Je hoeft niet eens een marxist te zijn om te weten dat het sociaal-economische de kern van alles is”.

Vergeet dus de gedeeltelijke overheveling van het verkeersbeleid of de regionalisering van de kinderbijslag. N-VA en CD&V willen de totale splitsing van het arbeidsmarktbeleid op tafel leggen.

De twee Vlaamsgezinde partijen krijgen meteen applaus van Open VLD. Voorzitter Alexander De Croo ziet weinig heil in dingen als Vlaamse rechtbanken, maar wil de niet-arbeidsgebonden takken (ziekteverzekering, gezinsbijslagen, sociale bijstand en langdurige werkloosheid) volledig overhevelen. Alleen de financiering zou nog federaal blijven. Maar over de hoogte, de duurtijd en de criteria van de uitkeringen zouden de regio’s autonoom kunnen beslissen.

Daar is de vette vis weer

Krijgen N-VA en CD&V op die manier wel hun grote staatshervorming? Jawel, zegt Wouter Beke. “Als je bijvoorbeeld werkgelegenheid volledig zou overhevelen en we focussen onze aandacht daarop, dan kan dat niet zonder ook aan de sociale zekerheid te sleutelen”, aldus Beke in De Ochtend.

Siegfried Bracke liet woensdag aan VTM verstaan dat dan de RVA volledig moet gesplitst worden.

Bracke en Beke hebben gelijk. De onderhandelaars belanden opnieuw bij de zoektocht naar een ‘vette vis’. De term komt uit de koker van N-VA-onderhandelaar Jan Jambon en stond in 2007 tegenover de zogenaamde borrelnootjes.

Een vette vis is een stevige splitsing waarmee N-VA de kritische achterban kan verleiden om een communautair akkoord goed te keuren.

Maar wie het antwoord van Beke leest, ziet meteen ook de nieuwe knelpunten opdoemen. Beke waarschuwt dat er aan de sociale zekerheid zal gesleuteld worden. Laat dat nu net een taboe zijn voor de PS. “La sécurité sociale est un tabou absolu”, zo liet Laurette Onkelinx (PS) al weten.

Ook Marcel Cheron, onderhandelaar van Ecolo, verzet zich tegen een splitsing van de werkloosheidsuitkeringen. CDH-voorzitster Joëlle Milquet stelde eveneens al haar veto.

En de vakbonden?

En Beke dreigt ook nog eens de vakbonden over zich heen te krijgen. Luc Cortebeeck (ACV) en Rudy De Leeuw (ABVV) hebben de afgelopen jaren tot in den treure herhaald: de sociale zekerheid, het arbeidsrecht en het collectief overleg moeten federaal blijven.

Als de toegang tot en de hoogte van de uitkeringen afhangen van de plaats waar je woont in dit land, dan wordt er wel degelijk geraakt aan het federale karakter van de sociale zekerheid en het arbeidsrecht.

Politicoloog Carl Devos doopte de manisch-depressieve regeringsonderhandelingen om tot lazarusformatie. Benieuwd hoelang het duurt vooraleer duidelijk wordt dat ook de nieuwe piste niet echt levensvatbaar is.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!