Verslag, Nieuws, Wereld -

Sarah Palin in de problemen door schietpartij in Arizona

Sarah Palin, één van de boegbeelden van de extreem conservatieve Tea Party, haalde na de schietpartij in Arizona snel haar campagnewebsite Takebackthe20 offline. De site bevat een hitlist met de namen van twintig Democraten. Op een bijhorende kaart staat een vizier boven hun woonplaats.

zondag 9 januari 2011 11:51
Spread the love

This morning in Arizona, the age in which this country could accept the ‘targeting’ of political opponents, and putting bullseyes over their faces, and the dangerous blurring between political rallies and gun shows, has ended.

Dat zei de progressieve politieke commentator en tv-host Keith Olbermann in een eerste reactie op de moordpartij in Tucson, Arizona.

Een 22-jarige man schoot minstens 19 mensen neer. Zes mensen overleden aan hun verwondingen. Het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords vecht voor haar leven nadat een kogel haar hoofd doorboorde.

Olbermann is niet de enige die onmiddellijk een link legde met de sfeer van angst en haat die de Tea Party zaait tegenover alles wat progressief is in de VS. Nobelprijswinnaar Paul Krugman schreef op zijn blog:

You know that Republicans will yell about the evils of partisanship whenever anyone tries to make a connection between the rhetoric of Beck, Limbaugh, etc. and the violence I fear we’re going to see in the months and years ahead. But violent acts are what happen when you create a climate of hate. And it’s long past time for the GOP’s leaders to take a stand against the hate-mongers.

Sarah Palin voelt zich duidelijk geviseerd want ze haalde snel haar campagnesite Takebackthe20 van het net. Op die site stond een kaartje met twintig keer het vizier gericht op de kiesdistricten van Democraten die voor de gezondheidshervorming van president Obama stemden maar die in een disctrict wonen waar een meerderheid voor de Republikeinse presidentskandidaat John McCain stemde.

Ondertussen haalden bloggers en twitteraars ook nog een compromitterende tweet boven van Palin die dateert van 23 maart 2010:

Commonsense Conservatives & lovers of America: “Don’t Retreat, Instead – RELOAD!”

Na die tweet schreef de journaliste Joan Walsh van Salon:

Reload, Mrs. Palin? Most (but probably not all) Palin supporters may insist the tuckered-out former Alaska governor meant “reload” metaphorically. But in a country where angry right-wingers carry guns to see the president speak, and spit on African-American congressmen, I thought it was a chilling statement. Will any Republican denounce Palin’s language?

Die tweet van Palin kwam er trouwens een dag nadat vandalen de glazen deur van Gabrielle Giffords’ kantoor hadden ingegooid. Gabrielle Gifford reageerde toen zo op de zender MSNBC:

We’re on Sarah Palin’s targeted list. But the thing is the way that she has it depicted has the crosshairs of a gun site over our district. People do that they’ve got to realize there’s consequences to that action.

Op haar Facebookpagina postte Palin een eerste reactie op de schietpartij:

My sincere condolences are offered to the family of Rep. Gabrielle Giffords and the other victims of today’s tragic shooting in Arizona. On behalf of Todd and my family, we all pray for the victims and their families, and for peace and justice.

Update (16:30)

Ook de Tea Party-kandidaat Jesse Kelly die de strijd voor een zitje in het Congres verloor van Gabrielle Giffords, was niet bang van wat wapenretoriek. Tijdens de kiescampagne organiseerde hij een schietevent. De aankondiging luidde zo:

Get on Target for Victory in November Help remove Gabrielle Giffords from office Shot a fully automatic M15 with Jesse Kelly

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!