Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Tunesië -

Cyberactivisten steunen Tunesisch protest

De sociale protesten in Tunesië verspreiden zich letterlijk als een virus. Online activisten van de hackergroep Anonymous namen officiële websites onder vuur.

dinsdag 4 januari 2011 16:42
Spread the love

De aanval begon op zondagavond en legde onder meer de websites van de president, de eerste minister, buitenlandse zaken en de beurs volledig lam.

De internationale cyberactivistengroep Anonymous eiste de actie op en doopte ze tot Operation Tunisia. Dat is een duidelijke verwijzing naar hun bredere actieplatform Operation Payback, dat cyberaanvallen richt tegen overheden en bedrijven die de klokkenluidersite WikiLeaks trachten te fnuiken.

Sinds de uitbarsting van de protesten tegen de torenhoge werkloosheid en een repressieve regering, verstrakte Tunesisch president Ben Ali zijn greep op de informatiestroom. Lina Ben Mheni, Tunesisch blogger en universiteitsassistent, vertelde Al-Jazeera dat ‘e-mails, Facebookpagina’s en blogs van activisten worden gecensureerd.’ 

Maar via sociale netwerksites als Twitter en Facebook sijpelt informatie toch door naar de buitenwereld.

De actie van Anonymous richt zich in de eerste plaats tegen de censuur van de Tunesische overheid. Op de website van de eerste minister publiceerden de hackers een open brief aan de Tunesische overheid. Daarin waarschuwen ze ‘dat een beperking van de vrije meningsuiting en informatie’ niet getolereerd zal worden. Verder dreigt Anonymous met hardnekkige cyberaanvallen indien de Tunesische overheid geen respect toont voor de fundamentele burgerrechten. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!