Mexicaans dorp lanceert eigen munt
Verslag, Nieuws, Wereld -

Mexicaans dorp lanceert eigen munt

MEXICO -- In het Mexicaanse Espinal, op 400 kilometer van de hoofdstad, hebben de inwoners een eigen munt gelanceerd, de túmin. Túmin betekent geld in de taal van het inheemse Totonakenvolk.

maandag 20 december 2010 16:29
Spread the love

“We hebben de munt gecreëerd om de plaatselijke economie sterker te maken”, zegt Juan Castro, hoogleraar aan de Universidad Veracruzana Intercultural. Hij heeft de munt samen met een groep medewerkers gelanceerd opdat “de mensen in hun eigen gemeenschap consumeren en hun geld niet in andere plaatsen uitgeven. Men begint het te aanvaarden, steeds meer mensen willen meedoen.”

De túmin circuleert sinds november bij tachtig producenten op een alternatieve markt in Espinal. Een túmin is een Mexicaanse peso waard. Elke handelaar krijgt er 500.

Krediet bij de mensen

De laatste twintig jaar zag Mexico al verschillende systemen van parallelle betaalmiddelen en ruilhandel maar geen enkel is erin geslaagd zich te consolideren. “We zijn niet kunnen groeien zoals we wilden”, zegt Luís Lópezllera, directeur van de ngo Promoción del Desarrollo Popular. “We zijn op wantrouwen en gebrek aan verantwoordelijkheid gebotst. Het is kost zeer veel moeite om de mensen de doen geloven dat krediet bij de mensen zit en niet bij het gezag.”

Lópellera lag in 1996 aan de basis van Red Tláloc, een netwerk voor solidaire economie dat ontstond nadat een financiële crisis het spaargeld van miljoenen Mexicanen in rook had doen opgaan. In het netwerk circuleert de tláloc, de naam voor de god van de regen bij de Azteken. Een tláloc is symbolisch een uur werk waard.

Wereldwijd bestaan er ongeveer vierduizend alternatieve munten. “In Mexico hebben die munten potentieel”, zegt de Franse hoogleraar Yves Cabannes, die ontwikkelingsplanning doceert aan University College in Londen. “De crisis kan het gebruik van lokale munten aanmoedigen. Bovendien kan het de toegang tot financiële middelen vanuit de lokale sfeer genereren.”

Cabannes heeft de evolutie van dergelijke systemen grondig bestudeerd. Een van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden is de Banco Palmas, in 1998 ontstaan in een arme wijk van 30.000 inwoners in de Braziliaanse stad Fortaleza. De bank begon met de verspreiding van kredietkaarten en geeft nu ook een munt uit, de Palmas, die ondertussen door 240 zaken wordt aanvaard. De bank heeft een kredietportefeuille ter waarde van 1 miljoen euro.

– – – – – – – –
Auteur: Emilio Godoy

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!